5 Ocak 2018 Cuma

Tiyatro: Fareler ve İnsanlar

15 Aralık tarihinde gittiğim HAK oyunundan sonra 2018 yılının hemen başında tiyatro dönemini açtık. Açtık diyorum çünkü bundan sonra istikrarlı bir şekilde gitmeye devam edeceğiz.

Perşembe akşamı saat 20:00'de yine Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde yerimizi aldık. Bir önceki oyuna göre bu kez salon tamamen doluydu. Zaten Kocaeli'de tiyatro konusunda ciddi bir ilgi var. İnsanlar zaman ayırıp gidiyorlar. Özellikle şehir tiyatroları da fazla para vermeden tiyatro keyfi yaşamak isteyen insanlar için harika bir olay.

Dünya klasikleri arasında yerini almış ve John Steinbeck tarafından yazılan Fareler ve İnsanlar kitabından sahnelenen oyun 1930'lu yıllarda iki gezgin çiftlik işçisinin yaşadıklarını ve toplum içinde karşılaştıklarını anlatıyor.

Tiyatro konusunda analiz yapacak bir bilgim yok ancak yine de bir şeyler söylemek gerekirse özellikle oyunun müziğini çok sevdim. Sahne değişiklikleri daha biz görmeden ya da daha hızlı şekilde yapılabilir mi bilmiyorum. Oyunda 10 tane oyuncu + bir adet köpek rol alıyor. 10 oyuncu var ama iki tanesi gerçekten çok başka seviyede olduklarını bizlere gösterdi. İlki Lennie rolünde aklı kıt bir kişiyi canlandıran Volkan Dinç ve diğeri Lennie'nin arkadaşı George rolüyle Erdem Irmak. Özellikle Volkan Dinç oyunculuk nasıl yapılır dersi veriyor. Sanki yıllardır hayatını engelli olarak sürdürüyor ve öyle yaşıyor gibi rolüne hakim. Gerçekten oyun sonunda öyle çıkmış olsa şaşırmazdım. Kusursuz. Erdem Irmak da yine neredeyse tüm sahnelerde olmasına rağmen ne bir cümle unutma ne bir konsantre kaybı yaşamadı. Bu iki oyuncu dışında diğer oyuncular da çok iyiydi ancak bunlar özellikle parladı.

Oyun sonunda salonu dolduran izleyiciler gereken alkışları verdi. Özellikle Volkan Dinç ve Erdem Irmak ayakta alkışlandı. Yani salon da benim gibi düşünüyor. Ayrıca oyun sergileyen insanlara hemen orada performansları nedeniyle alkış tutmak bile güzel olay. 

Aydın Sigalı yönetmenliğinde Erdem Irmak, Volkan Dinç, Yaşar Özveri, Veysel Sami Berikan, Nuri Karadeniz, Utku Oğuz, Ferdi Yıldız, Mete Elgün, Azer Şelte, Pınar Ünsal ve köpek rolüyle Çapul oyuncu kadrosu.

Dram olmasına rağmen yer yere güldüren de bir oyun.

Oyunda köpek olması güzel hareketti. Şanslı da, tiyatro sahnesinde hayatını devam ettiriyor.

2 perde olarak sergilenen oyunun süresi 2 saat 30 dakika.

Cumartesi 15:00 ve 20:00 seanslarına bilet bulmanız mümkün. Eğer siz de bu mükemmel oyunu izlemek istiyorsanız 8 TL'ye-öğrenci ve öğretmen 5 TL- bu keyfi yaşayabilirsiniz. Zaten Cumartesi'den sonra bu sezon bir daha gösterime girer mi bilmiyorum.

Hayatımda çok tiyatro izleyen biri değilim ama şimdiye kadar oyuncu performansları, müziği ve dekoru ile beraber en çok beğendiğim ve hemen yarın bir daha gitmek isteyeceğim oyun oldu. Bakalım bu oyundan daha iyi bir oyuna denk gelecek miyim...

Hiç yorum yok: