18 Ocak 2018 Perşembe

The Post

Öncelikle en başta şunu yazayım. Tam bir biyografi filmleri hastasıyım ve zaman buldukça da izlemeye çalışıyorum. The Post ise hayatımda izlediğim en iyi biyografi filmlerinden biriydi. Uzun konuşmalar, iyi oyunculuklar, samimi sohbetler, ne olacağını bekleyerek geçen dakikalar.

Steven Spielberg'ün yönetmenliğinde Tom Hanks ve Meryl Streep'in başrollerinde geçen film 1971'de pentagon belgelerinin gazetede yayınlanıp yayınlanmamasını konu alıyor. Özgür basının gerçekten nasıl olması gerektiğini her saniye görebiliyoruz.

''Basın yönetenlere değil, yönetilenlere hizmet için vardır.'' Şu sözün söylendiği sahne ayağa kalkıp alkışlayacaktım. Müthiş.

Özellikle Can Dündar ve mit tırları olayında ülkemizin yaşadıklarını biliyoruz. Sadece bir belgeyi gazetesine taşıdığı için hakkında suçlamalar yapılan, hapise atılan, ülkeden gitmek zorunda kalan bir ismi düşününce burada olan hikaye bize çok daha uzak geliyor. Orada bile yaptırım uygulamak isteniyor ancak buna başta halk daha sonra diğer gazeteler karşı çıkıyor ve birlikten kuvvet doğar misali kazanan basın, kazanan halk oluyor. 

Türkiye'de basın adı altında çalışan kesinlikle izlemesi ve ders çıkarması gereken bir film.

Basının var olma sebebini anlatan bu filmi mutlaka izlemenizi öneririm. Ayrıca bunu izleyen Spotlight da izlesin.

Hiç yorum yok: