31 Ekim 2011 Pazartesi

WTA Günlüğüm # 2011 - Yaşananlar, Atmosfer ...


TED BNP Paribas Wta Championship'in Türkiye'de olduğunu öğrenince heyecanlandık. Dünyanın en iyi 8 kadın teniscisinin Türkiye'ye gelecek olması müthiş bir olaydı. Biletler ne zaman satışa çıktı bilmiyorum ama 28 Ağustos 2011 tarihinde 4 tane bilet aldık. Cumartesi ve Pazar günü biletleri bittiği için Cuma gününe bilet bulabilmiştik. Tam 2 ay vardı.

Heyecan her geçen gün artıyor, ilk 8 yavaş yavaş belli olmaya başlıyordu. Wozniacki, Sharpova derken ilk 8 tamamen belli olmuştu. Wozniacki, Sharapova, Kvitova, Azarenka, Zvonareva, Radwanska, Li Na, Stosur Türkiye'ye gelmeye hak kazanmıştı. Bartoli ve Petkovic ise yedek olarak İstanbul'a gelmeye hak kazandılar.

Turnuva'dan bir kaç gün önce Sinan Erdem'in fotoğrafların görünce bile heyecanlanıyorduk.

Ve nihayet 28 Ekim 2011 Cuma günü geldi ve hayatımda ilk kez canlı tenis maçı izlemek için Kocaeli'den 3 arkadaş ile beraber yollara düşüyorduk. 

İstanbul dışından Sinan Erdem'e gideceklere de faydalı olmak için yazalım. Sinan Erdem'e Nasıl Gidilir? ; İstanbul Söğütlüçeşme tren istasyonu'nda iniyorsunuz, hemen oradan Metrobüs'e biniyorsunuz, bir aktarma - ücretsiz - ile beraber Şirinevler durağına kadar gidiyorsunuz ve orada inerek 500 metre yürüyerek salona ulaşıyorsunuz. Kadıköy'den tam 1 saat falan sürüyor. Yani gitmek çok kolay.

Salonun önüne geldiğimizde heyecan iyice doruktaydı. Salonun etrafında Wta fotoğrafları, yazıları. Etraf hafiften hareketli. Karaborsacılar her yerde.

Karaborsacı'ya bilet satmak. Bir arkadaşım maça gelemediği için biletini Karaborsacı'ya sattık. Karaborsa yapmadık, 10 Tl'lik bileti 10 Tl'ye sattık. Yine de Karaborsacı'ya karaborsa yapmak güzel bir cümle.

Salonun etrafında tenis ile ilgili daha çok şeyler olabilirdi. Mesela insanların tenis oynayabileceği bir kort güzel olabilirdi. 

Ve içeri girme vakti. Kapıda pek fazla aramaya takılmadan içeri girdik. Ve girince muhteşem bir salon ile karşılaştık. Sinan Erdem mi burası diye kendi kendimize sorduk. Gerçekten olağanüstü yapmışlardı. Bir süre salonun arka kısımlarında yer alan stantları gezip katolog'lardan aldık. Ve daha sonra yerimizdeyiz.

Gerek ışık düzenleri, gerek tribün düzenleri, gerek locaların ve vip bölümlerin müthiş kalitesi ile enfes bir ambians yaratılmıştı. Zaten çektiğim fotoğraftan bile bunu anlamak mümkün. İnsan bu ortam için bile tenis maçlarına gelebilir.

Li Na-Stosur , Kvitova-Radwanska ve Bartoli-Azarenka maçlarını canlı takip ettik. 

İlk maç pek iyi olmadı. Stosur çok rahat kazandı. 2.maç çok güzel ralliler ve puanlar izledik. Özellikle Kvitova bizi bir kaç kez yerimizden kaldırdı. 3.maç ise Bartoli'nin ilginç hareketleri ve iyi performansı güzel maç izlememize sebep oldu. 

Organizasyondan dikkat çekenler ; Hakemlerin Türkçe konuşması, Türkçe konuşması derken 15-0, berabere falan diyorlar. Olsun en azından o bile güzel bir ayrıntı. Oyun esnasında kapıların kapatılarak tribünlerle alınmaması müthiş bir detaydı. İnsanlar eğer tuvalete veya büfelere giderse oyunun durmasını bekleyecekler. Perdeler çekiliyor ve içeriye kimse alınmıyor. Top toplayıcıların müthiş iyi performansı da dikkat çekenlerdendi.

Turnuva'yı toplam 70.824 kişi tribünlerden takip etti. Ortalama ; 11.804. Final maçını 13.676 kişi izledi. Gerçekten muhteşem sayılar. Açıkcası ben bu kadar ilgi beklemiyordum. Zaten biletlerin karaborsa'ya düştüğünü düşünürsek gerçekten tenise iyi bir ilgi varmış. Atp gelirse - ki gelecek - biletlerin 1 hafta içinde falan biteceğini düşünüyorum.

Gelen seyircilerin neredeyse tamamı tenis kültürü olan insanlardı. Bayanlar ve çocuklar hayli fazlaydı. Nerede alkış girileceğini, nerede susacağını, nerede moral vereceğini bilen bir kitle vardı. 

Satılan ürünler çok pahalıydı. Hatıra olarak tenis topu almak istedik ancak gerçekten aşırı pahalıydı. En ufak top 10 TL daha sonra 30 TL ve 50 TL diye devam ediyordu. Tabiiki de almadık.

Sonuç olarak tv'de sürekli tenis izleyen biri olmama rağmen ilk kez salonda tenis maçı izledim. Çok daha zevkli, çok daha çabuk geçti. 2 sene daha Sinan Erdem'de olacak turnuva'yı 2 sene daha yerinde takip edeceğim.

Genel olarak turnuva'ya 10 üzerinden 9 veririm. Seneye 10 üzerinden 10 olur.

2 yorum:

Artemisia dedi ki...

IOC yetkilisi bile 9,5 puan verdi :)

ygtylmz dedi ki...

Biliyorum onun 9.5 verdiğini ama gerçekten salon dışı etkinlikler, Wta ile ilgili ürünler gibi eksikler vardı bence. Seneye 10 üzerinden 10 olur.