17 Ağustos 2011 Çarşamba

Depremle Yaşamayı Öğrenemediğimiz 12 Sene


17 Ağustos 1999 - 17 Ağustos 2011. Büyük depremin ardından geçen 12 yıl. İnsanlar bugün çıkacak ve deprem ile ilgili tweetler atacak, mesajlar yazacak, yorumlarda bulunacak, haberler girecek ancak yarın yine her şey unutulacak.

23 yıllık Kocaelili olarak depremin izlerinin geçtiğini tam anlamıyla söyleyemem. Bunu Gölcük ve Değirmendere'ye gidince bile ara sokakların durumundan, boş arazilerden rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Ayrıca Kocaeli'de hâlâ evlerinde değil de prefabrik evlerde yaşayan insanlar var. Çalıştığım şirkete her gün yerel gazeteler geliyor. Dün hepsini tek tek okudum. Yapılacak olan etkinlikler yazıyordu. Ancak bunun yanında çok önemli bir şey vardı. Hâlâ Kocaeli'de yıkılmayı bekleyen 600 ağır hasarlı bina - vali açıkladı - olduğu yazıyordu. İnsanların içinde oturduğu. Bunun yanında içinde oturulmayan ve yıkılmayı bekleyen binalar var. 1 tanesi bizim mahallede mesela. 7 katlı apartman depremden beri boş öylece duruyor. Yıkmıyorlar. Bir deprem olsa yıkılacak. Ağır hasarlı binaların hepsi yıkılacak. 

17 Ağustos günü 7.4 şiddetinde deprem oldu. Evet büyük bir deprem. 45 sn oldukça uzun bir süre. Ancak bu kafada olduğumuz sürece, deprem ile yaşamayı öğrenmediğimiz sürece, çocuklara, gençlere deprem ile yaşamayı öğretmediğimiz sürece, depremden sadece önemli deprem günleri bahsettiğimiz sürece değil 7.4, daha ufak bir deprem bile canımızı yakar, yakacak ...

Depremde vefat edenlere allahtan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum.


Hiç yorum yok: