31 Mayıs 2011 Salı

Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Barcelona


Blogu arşiv olarak tuttuğum için bundan bir kaç sene sonra dönüp bakmak için bir şeyler yazalım. Barcelona Manchester United'ı Wembley'de oynanan finalde Pedro, Messi ve Villa'nın golleriyle 3-1 yendi ve kupayı 4.kez müzesine götürdü.

Mücadele boyunca etkili oynayan Barcelona, ve klasik olarak iyi paslaşan Barcelona vardı. Manchester United ilk 10 dakika dışında hiçbir varlık gösteremedi. Barcelona'lı oyuncular iyi pas, kaliteli ayaklar yanında bir de muazzam bir pres yapınca top neredeyse Manchester United'ta hiç kalmadı. Topu kaptırdıkları an yaptıkları pres ile beraber topun sürekli kendilerinde kalmasını sağladılar.


Pedro'nun ilk golünde Xavi'nin pası, Messi'nin golünde çalımları ve şahane şutu, Villa'nın bu sezon attığı en güzel gol, Pedro'nun bitmek bilmeyen presi, Alves'in bitmek bilmeyen enerjisi ve Barcelona takımının zirve oyunu.

Barcelona mücadele boyunca 667/772 ile % 86 pas oranı yakaladı. 19'a 4 şut, 6'ya 0 korner, % 63'e % 37 topla oynama, 108 km'ye 103 km koşu mesafesi gibi istatistikler yakaladı.

Xavi pası 124/136 pas oranı ile tamamladı. İniesta 98/107, Messi 83/91 oranları yakalarken Valdes'in 20/29 pas oranı da maçın dikkat çeken istatistiğiydi.

Barcelona 1991-1992, 2005/2006, 2008-2009 ve 2010-2011 yıllarında kupayı kazandı.

Messi Şampiyonlar Ligi'nde 3.kez üst üste gol kralı oldu. Messi sezonu 55 maç 53 gol ile tamamladı. Ayrıca yine Messi 2002-2003 yılında Ruud van Nistelrooy'un ardından 12 gol ile gol kralı olan 2.futbolcu oldu. Ayrıca Messi Şampiyonlar Ligi tarihinin en golcü 10.futbolcusu. Lider Raul ile arasında sadece 34 gol kaldı.

Mücadele öncesi yapılan koreografiler iyiydi. Barcelona tribünleri zaten hep aynı tarz yapıyor ama hep mükemmel yapıyor. Sahada futbolu nasıl mükemmel oynayan bir takım varsa, tribünde de koreografiyi o derece güzel yapan bir topluluk oluyor.

Mücadele sonrası Barcelona'lı futbolcuların sevinçleri çok sadeydi. Sadece bir kere zıpladılar ve bıraktılar. Hemen gidip rakibi tebrik etmeye başladılar.

Barcelona iyi futbol oynuyor diyoruz ancak bunun yanında saha dışında da güzel işler yapıyorlar. Mesela onlardan birisi kupayı bir kaç ay önce ameliyat olan ve önemli bir hastalığı yenen Abidal'in kaldırmasıydı. Şüphesiz bu hareket Real Madrid taraftarlarının bile hoşuna gitmiştir.


Mücadele sonrası saha içinde çember olarak yapılan sevinç iyiydi.

Ve maçtan bir gün sonra Barcelona'da yapılan kutlamalar. Canlı yayın ile tüm kutlamaları takip ettim. Barcelona sokaklarında herkesin üzerinde forma Barcelona'yı alkışlamayı bekliyorlardı. Uzun bir yoldan sonra inanılmaz kalabalık ile beraber stada ulaştılar. Statta gün boyu şovlar vardı. Futbolcular stada geldikten sonra tek tek anons edilerek sahaya girdiler. Daha sonra kupa verildi ve konuşmalar başladı. Bir kaç oyuncu taraftarlara seslendi.

Barcelona tribünleri günü 15-20 Meksika dalgası yaparak tamamladı. Formasız kimse yoktu herhalde.

Daha sonra kupa ile tur attıktan sonra bütün futbolcuların çocukları ile beraber sahanın ortasına oturması ve havai fişek gösterisini dakikalarca seyretmesi güzel bir detaydı.

Sonuç olarak Barcelona bir gün önce oynadığı futbol ile tüm dünyayı kendisine bir kez daha hayran bıraktı. Ve evet bu futboldan hâlâ sıkılanlar var. Onlara tek diyeceğim madem beğenmiyorsunuz, sıkılıyorsunuz kumanda'yı kullanın ve kanalı değiştirin. Çok zor olmasa gerek.

Hiç yorum yok: