8 Mayıs 2011 Pazar

Formula 1 Yolculuğu


2005 yılında ilk Formula 1'e görevli - hakem - olarak gitmiştim. Bu sene de görevli olarak gidecektim ancak bir sorun çıktı ve görevli olamadım. 2005 yılı Formula 1'in Türkiye'de ilk yapıldığı yıldı. İnsanlar büyük heves içindeydi. Yıllarca tv'den seyrettiği pilotları izleme, o çılgın motor sesini duyma ve heyecana ortak olma gibi şansları vardı. Aslında çokta azımsanmayacak bir kitle tarafından yerinde takip edildi. Ve inanılmaz şekilde reklamları yapıldı. Televizyon kanalları bütün gün reklamını yaptı, canlı bağlantılar yaptılar. Ayrıca Sultanahmet şovu, Boğaz Köprüsü şovu gibi şovlar ve gösteriler yapıldı. İlgiyi  arttırmak için tüm Türkiye gayret gösterdi. Yarış da iyi oldu.

Ancak seneler geçince ilgi bitti. Hem piste giden seyirci sayısında, hem de reklam yapma boyutunda ciddi bir düşüş oldu. İnsanlar değil yerinde yani İstanbul Park'ta izleme, tv başında bile izlememeye başladı. Sadece gerçek Formula 1 severlere kaldı.

Ve 2011 senesi geldi. Formula 1'in son kez yapılacağı açıklanan sene. İnsanların bir kısmı '' Giderse gitsin, banane '' derken, bir kısmı da '' Gidince herkes pişman olacak '' demeye başladı. Tabii bu arada pistin Formula 1 bittikten sonra ne amaçla kullanılacağı hakkında projeler başbakana çıkmaya başladı!

Ülke alarak alınmadan önce büyük çaba harcadığımız organizasyon elimizden belli bir ücreti vermediğimiz için elimizden kayıp gidiyor. Amerika, Rusya gibi ülkelerin bu organizasyonu almak için nasıl bir çaba harcadığı düşünülürse nasıl bir şeyi kaçırdığımızı daha sonra anlayacağız. Ancak o zaman da iş işten geçmiş olacak.

Yarın ben de 2005 yılında yapılan ilk yarıştan sonra 2011'de yapılan son yarışa gidip yerinde bu şahane sesleri, bu müthiş heyecanı göreceğim. 7 sene boyunca yapılan organizasyonu 2 kere izlemiş olmak benim ayıbım olsa da insanların hiç gitmediğini düşününce benim 2 kere gitmiş olmam gayet önemli bir şey. 

İstanbul Park ve yarış hakkında tüm detayları döndükten sonra blogda yayınlarım. Tabii fotoğraflar ile birlikte.

Hiç yorum yok: