4 Nisan 2020 Cumartesi

Our Daily Bread


1934 yapımı şahane bir film. Sadece 1 saat 14 dakika. Ekonomik sıkıntılar yaşayan ve bir türlü iş bulamayan John Sims ve eşi Mary Sims sürekli gelen borçlulardan, ev sahibinden sıkıldığı günlerin birinde amcalarının bıraktığı çiftliğe yerleşmeye karar verirler. En azından kimseyle uğraşmadan, huzur içinde hayat yaşarız derler. Öncelikle yanlarına bir aile gelir ve çiftliği beraber yönetmeye karar verirler. Ancak ilerleyen günler tahtalara yazdıkları yazılarla işsiz insanları çiftliğe davet ederler. Onlarca insan gelir. Berber, puro satıcısı, ütücü, tesisatçı, marangoz, kemancı, taş ustası gibi meslek sahipleri gelir. Ve bir arada yaşamaya başlarlar. Çiftliği hep beraber ayağa kaldırırlar. Kendilerine evler yaparlar, tarlayı ekerler. Kemancı çocuklara ders verir, berber herkesi traş eder, para işlerinden anlayan kasaya bakar... Bir gece yarısı çiftiğe gelen Sally adında bir kadın huzursuzluk yaratsa da kısa sürede her şey normale döner. Yağmurun yağmadığı, tarlaların iyice kuruduğu günlerin birinde ise tüm çiftlik sakinlerinin kenetlenip su getirme çabası ise ''birlikten kuvvet doğar.'' sözünü bize net şekilde gösterdi.

Özellikle insanların bir araya geldiğinde neler yapabileceğini, her şeyi başarabileceğini, hayatlarına rahat şekilde devam edebileceğini anlatan bu filmi çok sevdim.

İnternette hakkında Türkçe çok bilgi olmayan bu filmi MUBİ üzerinden izledim. Belki de hayatımın sonuna kadar unutmayacağım.

Hiç yorum yok: