15 Şubat 2012 Çarşamba

Maç Günlüğüm # 78 / Deplase Keyifler - Sakarya


Futbol bizim için sadece tv başında zaman geçirmek, ara ara büyük maçları izlemek, ya da sadece kendi takımının maçlarını izlemek değildir. O heyecanı, coşkuyu Statlara giderek da yaşamaktır. Futbol bizim için tutkudur. Fenerbahçeli olmamızdan dolayı çokca Şükrü Saracoğlu'dur.  Kocaeli'de doğduğumuz, büyüdüğümüz için İzmit İsmet Paşa Stadyumu'dur. Bazen Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu - Kasımpaşa-Gençlerbirliği maçı - , bazen İnönü Stadyumu'dur - Beşiktaş-Konyaspor maçı - ve bu hafta Pazartesi Atatürk Stadyumu oldu. - Sakarya-Akhisar Gençlikspor maçı - 

Targetstriker blogundan Kutay bize '' Pazartesi Sakaryaspor maçına gidelim mi? '' diye sorduğunda direk olarak evet cevabı verdim. Hiç soru falan sormadan. Evet dedim ve detayları konuşmaya başladık. Sonra Yücel'e de sorduk, o da hiç düşünmeden evet dedi. Yaptığımız en hızlı planlardan.

Sakaryaspor, yılların futbol şehri, bize - kocaeli - yakın olması  , iyi tribünler, güzel besteler, ıslama köfte ve farklı bir şehir görmek - yaklaşık 10 senedir gitmiyordum - bizi bu maça götürüyordu.

Biz Kocaeli'den - Yücel ile - , Kutay İstanbul'dan yola çıkacaktık.

Hayatımda ilk kez otobüsle Sakarya'ya gidecekken polis çevirmesine takılmak hiç hoş olmadı. Trenlerin kalkmasından sonra Kocaeli-Sakarya arasında korsan otobüs seferleri düzenleniyormuş. Polis bu araçları kontrol etmeye çalışırken, aslında gayet kooperatif üyesi bizim bindiğimiz otobüsü durdurdu ve ceza kesti. Korsanlar çalışırken olan yine kuralları ile çalışanlara oldu. Yaklaşık 1 saat beklemek zorunda kaldık. Bu olay hakkında aslında yazılacak çok şey var. Trenlerin kalkması, çözümün gelmemesi, polisin yolcuları madur etmesi ... Sonuç olarak 1 saatlik bir kesintiye rağmen Sakarya'ya gidiyorduk.

Kocaeli-Sakarya arası çok değil, yarım saat falan. 3.5 TL gibi bir rakama Kocaeli'den gidebiliyorsunuz.

Sakarya kötü şehir. Net olarak bunu söyleyeyim. Beğenmedim. Çok soğuk - mecazi anlamda - , çok havasız, çok düzensiz, çok bunaltıcı bir şehir. Depremden önce Sakarya'ya bir çok kez gezmeye, ıslama köfte yemeye gittik. Ancak depremden sonra resmen geriye gitmiş. Aradan bunca yıl geçmesine rağmen hala deprem sanki 2 sene önce olmuş gibi hissediyorsunuz. Tek katlı binalar, boş araziler, bozuk yollar, bozuk kaldırımlar, sessiz ve ıssız caddeler. Yaklaşık 400 bin nüfusu olan Sakarya'nın ben daha iyi olmasını beklerdim.

Yemek zamanı ; Yıllar önce dedemlerle gittiğimizde meşhur bir ıslama köfteci vardı. Yine aynı köfteciye gittik. Rahat 15 sene önce gittiğimiz yer. Sakarya'nın en iyisi. Süleyman Seba'nın, Elazığspor futbolcularının, gazetecilerin ve bir çok süper lig takımının maçlardan sonra ya da önce köfte yediği mekan. Duvarlarda fotoğrafları var. Giderseniz bakabilirsiniz. Köftesi güzel. Ekmeğini Kutay beğenmedi. Gerçi ben de beğenmiyordum. Hatta hiç yemiyordum. Ancak bu sefer yedim. Kötü değil. Islama köfte yiyorsanız hakkını verin o ekmekleri tüketin. Fiyatı da çok değil. Kişi başı 10 Tl ya verirsiniz ya vermezsiniz.

Yemeği yediğimiz yerin Hakan Şükür Caddesi'nde olması? Hakan Şükür caddesi var, ama adama Sakarya'ya gelme bir daha diyorlar. Sakaryaspor'a yardım etmiyormuş. Zamanında çok etmiştir diye düşünüyorum. 

Saat 19:00 gibi merkezden - kent meydanı - çıkıp yürüyerek stada gidebilirsiniz. Biz öyle yaptık.

Sakarya futbol şehri dediler, bizi kandırdılar, maç günleri elimde efes pilsenim dediler, bizi kandırdılar, atmosfer olur dediler, bizi kandırdılar. Pazartesi 20:00 maçı ama etraf sessiz. Formalı toplam 10 kişi görmedik. İnsanlar Sakaryaspor'dan soğumuş ya da kötü gidişat. Aynı Kocaeli ve Kocaelispor durumu.

Stadın oraya gittiğimizde bir hareket gördük. bilet kuyruğu, giriş kuyruğu. Maraton 10 TL, kale arkası 7.5 TL, Numaralı tribünleri 20 TL. Maraton tribünü alacakken son anda '' Tatangalar'ı karşıdan seyredelim abi '' gazıyla kale arkası aldık. Çarprazdan seyretmek istedik.

Stada giriş rahat, polis kontrolü çok sıkı değil.

Stat çok eski ama aynı İzmit İsmet Paşa. Her şeyiyle aynı. Maraton aynı şekilde dolu, kale arkaları aynı şekilde boş, numaralı aynı şekilde biraz dolu. 

Maçı Akhisar Gençlikspor deplasmanda 3-1 kazandı. Paslaşmalar, mücadele, yetenekli oyuncular. Hepsi Akhisar'da mevcuttu. Kazanmamaları ilginç olurdu.

Tribünler ; 90 dk bağırıyorlar, susmuyorlar, Maraton'un büyük bir kısmı eşlik ediyor. Saldırın yok, savaşın var, Sakarya yok, bu kent var. Skor 0-3'e gelince başkana, yönetime, Hakan Şükür'e büyük tepki var. Tepki varken peşinden müthiş bir '' Seviyorum seni '' bestesi var. Ara ara güzel tezahuratlar var. Net küfürler var. Sahipsiz bir takım var.

Maç sonrası sıkıntılı bir dönme süreci. Önce bir süre otobüs bekleme, daha sonra birilerine sorma, beklemeye devam etme, daha sonra kent meydanına gitme, oradan taksi ile yeni terminal, terminalde İstanbul otobüsü ara, ama gidecek otobüs bulama, İzmite dönmek üzereyken Kutay'ı da almak, İzmit otogara gitmek, orada da otobüs aramak, bulmak, beklemek, sonra bizim evlere gidecek son otobüse binmemiz, Kutay'ı orada bırakmamız, evlere varmamız, Kutay'dan güzel haberler almamız - İsmail Ayaz firması adammış - ...

Gündüz 15:30'da başlayan yolculuk, gece 00:30'da eve girmemle sona erdi. Gittiğime pişman mıyım? Asla. Sakarya'yı gezdik, Sakaryaspor'u gördük, Sakaryaspor tribünlerini dinledik ... Daha ne olabilir. Deplase Keyifler Sakarya ...

Sırada hangi stat ve maç var ?

Hiç yorum yok: