7 Haziran 2010 Pazartesi

Dünya Kupası Grupları / A - B



Dünya Kupası'nın başlamasına artık sadece 4 gün kaldı. Cuma günü Tsi 17:00 itibari ile top santra'da olacak ve 1 aylık mücadele başlayacak. Türkiye turnuva'da olmadığı için sokaklarda, bilboardlar'da, gazetelerde, tv'de Dünya Kupası ile ilgili fazla birşey yok. Sadece bloglar'da, internet siteleri'nde ve bazı tv kanalları'nda haberler ve programlar yer alıyor. Özellikler bloglar'da tek tek grupların geniş analizlerini okumak mümkün. O yüzden ben uzun uzun yazmayacağım grupları. İlk 2 gruptan başlayalım ufak bilgilere.


A GRUBU


Ev sahibi Güney Afrika'nın yer aldığı grupta Dünya Kupası'nın en iyi takımları olarak dikkat çeken ekipler yer alıyor. Uruguay ve Fransa. Uruguay daha önce 2 kez, Fransa ise 1 kez Dünya Kupası'nı kazanmayı başardı. Meksika 13 kez, Fransa 12 kez, Uruguay 10 kez ve Ev sahibi Güney Afrika 2 kez Dünya Kupası'nda mücadele etme fırsatı yakaladı. Grupta özellikle şu takım kesin lider olur demek çok zor. Güney Afrika'nın ev sahibi avantajı var. Everton'da oynayan Pienaar ve Portsmuth'da oynayan defans oyuncusu Mokoena en önemli oyuncuları olarak dikkat çekiyor. Kadroda yer alan 23 futbolcunun sadece 7 tanesi ülke dışında top oynuyor. Grupta şanslarını arttırmak istiyorlarsa ilk gün Meksika'yı yenmek zorundalar. Grubun diğer takımı Meksika ise grupta en zayıf takım olarak dikkat çekiyor. Onların da bana göre tek şansı var. İlk gün Güney Afrika'ya yenilmeyecekler. Aslında takımda isim olarak birçok yıldız var. İsim olarak baktığımızda Barcelona'dan Marquez, Arsenal'den Vela, Deportivo'dan Guardado ve Galatasaray'dan Dos Santos ilk dikkat çeken oyuncular. 23 oyuncunun 9 tanesi ülke dışında forma giyiyor. Uruguay ise daha önce 2 kere Dünya Kupası başarısı göstermesine rağmen 2006 Dünya Kupası'nda mücadele edemedi. Son şampiyonluğundan bu yana 60 yıl geçmesi de Uruguay'ın başarısının tarihte kaldığını gösteriyor. Takımda ki oyunculara baktığımızda mükemmel oyuncu diyebileceğimiz isimler var. Fenerbahçe forması giyen kaptan Lugano, Atl Madrid'de müthiş işler yapan Forlan, Ajax'ta harika bir sezon geçiren Suarez en dikkat çekici oyuncular. Ve A grubunun son takımı Fransa. Fransa'da gruplarda pek başarılı olamasa da ve son anda ilginç bir golle Dünya Kupası'nda olmayı garantiledi. Yine de 2006 Dünya Kupası'nın finalisti olarak dikkat çekiyor. 1998'de ise şampiyonluk kupasını alarak önemli bir başarıya imza attı. Takımda oyunculara baktığımızda birçok isim söyleyebiliriz. Henry, Gallas, Anelka, Govou, Abidal, Evra gibi tecrübeli isimlerin yanında özellikle bu sene liglerinde çok başarılı olmuş ; Gourcuff, Ribery, Valbuena  Diaby ve Gignac gibi genç oyuncular'da yer alıyor. Grupta heyecan turnuva'nın ilk gününde Saat 17:00 Güney Afrika-Meksika ve Saat 21:30 Uruguay-Fransa maçları ile başlayacak.


Grup Tahmini


1-) Fransa
2-) Uruguay
3-) Meksika
4-) Güney Afrika


B GRUBU


Turnuva'da desteklediğim takım olan Arjantin'in yer aldığı B grubu ise bana göre liderin belli olduğu ve sadece 2.lik mücadelesinin yapılacağı bir grup olarak dikkat çekiyor. Arjantin'den başlarsak 14 kez Dünya Kupası'na katılma başarısı gösterdi, 2 kez -1978,1986- Dünya Kupası kazandı. Gruplar'da gelirken tıpkı Fransa gibi onlarda son maça kadar Dünya Kupası'na katılmayı garantileyemedi. Ancak yinede Dünya Kupası'nda oldukça iddaalılar. Takımda ki oyunculara bakarsak bu sene mükemmel performans gösteren bir hücum hattı dikkat çekiyor. Messi, Higuain, Milito, Tevez ve Aguero bu sene oldukça başarılı bir sezon geçirdiler. Bunun yanında Veron gibi, Heinze gibi, Samuel gibi oldukça tecrübeli isimler de yer alıyor. Bunun yanında turnuva'da etkili olması beklenen Di Maria ve Maxi gibi 2 oyuncu da yer alıyor. Kaleci konusunda ise dezavantaja sahip bir Arjantin görüyoruz. Turnuva'da yer alacak 3 kaleci toplam 13 kez forma giyme şansı buldular. Romero 6, Andujar 4 ve Pozo 3 maç Arjantin forması giydiler. Yine de ofans hattı ile beraber başarı göstereceklerine inanıyorum. Grubun diğer takımlarından ise Yunanistan 2.kez Dünya Kupası'nda mücadele edecek. Daha önce 1994 Dünya kupası'nda mücadele etmişlerdi ve puan alamadan turnuvaya veda etmişlerdi. Dünya Kupası'na play-off'ta Ukrayna'yı yenerek katılıyorlar. Takımın teknik direktörlüğü Rehhagel yapıyor. Oyunculara baktığımızda 23 kişilik kadronun 9 tanesi Yunanistan dışında forma giyiyor. En önemli oyuncular ; Celtic forması giyen Samaras, Frankfurt'tan Gekas, Panathinaikos'tan Katsouranis, Liverpool forması giyen Kyrgiakos. Ayrıca Dünya Kupası elemelerinde en golcü oyuncu 10 golle Gekas'tı. Grupta Nijerya ile beraber 2.lik mücadelesi yapacaklar. Grubun diğer takımı Nijerya ise daha önce 3 kez Dünya Kupası'nda mücadele etme başarısı gösterdi. Elemelerde oynadığı 6 maçta 3 galibiyet ve 3 beraberlik alarak rahat bir şekilde çıktılar. Takımda özellikle Martins, Obinna, Utaka, Obasi, Yobo, Odiah dikkat çeken oyuncular. En tecrübeli isim ; 83 kez forma giyen Kanu ve En genç isim ; Sochaux forması giyen Brown. Grupta üst tura çıkmak istiyorlarsa Yunanistan'a yenilmeyecekler. Başka yolu yok. Grubun son takımı ise en etkisiz elemen Güney Kore. Daha önce 7 kez Dünya Kupası'nda mücadele etme başarısı gösterdiler. Elemeler'de 6 maçta 3 galibiyet ve 3 beraberlik aldılar. 2002 Dünya Kupası'nda mücadele eden Güney Kore'nin en büyük başarısı bu turnuva da elde ettiği 4.lük. Oyunculara baktığımızda ise tabiki de dikkat çeken ilk isim Manchester United forması giyen Park. Onun dışında Celtic forması giyen Ki Sung-Yong, Monaco forması giyen Park Chu-Young dikkat çeken isimler. Kadroda yer alan en golcü isim ; Gook. En tecrübeli isim ; Kaleci Lee Woon-Jae. En Genç isim ; Lee Seung-Yeoul. Güney Kore'nin bu grupta herşeye rağmen 2.lik mücadelesi yaması imkansız gibi görünmüyor. Grupta ilk maçlar 12 Haziran tarihinde oynanacak. Saat 17:00 Arjantin-Nijerya ve Saat 14:30 Güney Kore-Yunanistan.


Grup Tahmini


1-) Arjantin
2-) Yunanistan
3-) Nijerya
4-) Güney Kore

2 yorum:

Adsız dedi ki...

yiğitcim analizlerin süper olmuş tebrik ederim ama ben grup sıralamalarına katılmıyorum ev sahibi avantajını ve hazırlık maçlarında ortaya koyduğu performansla Güney Afrika ilk grupta 2 sırada yer alır diye düşünüyorum.2 gruba geldiğimizde de Yunanistan'ın 1996 da olduğu gibi çok kötü bir turnuva sergileyeceğini düşünüyorum puan almaları bile bana göre zor bu grupta Arjantin benimde senin olduğu gibi kupa yolundaki en büyük favorim ama sıralamada yine sana katılamıyorum Arjantin 1 Nijerya 2 Güney Kore 3 ve son sırada da Yunanistan'ın yer alacağını düşünüyorum ...

SELÇUK ULUTAŞ

Unknown dedi ki...

Yiğit güzel çalışma olmuş aferin:D