11 Temmuz 2016 Pazartesi

Euro 2016 Notları # 23


Euro 2016'da heyecan Portekiz-Fransa maçı ile sona erdi. Portekiz uzatma dakikalarında Eder'in attığı golle beraber mücadeleyi 1-0 kazanarak kupanın sahibi oldu.

Maç aslında beklendiği gibi Fransa'nın oyun anlamında üstünlüğü ile başladı. Ancak öyle çok net pozisyon yakalama şansı bulamadılar. Uzaktan şutlarla etkili olmaya çalışan Fransa vardı. Portekiz ise yaptığı iyi savunmanın yanında Ronaldo'yu erkenden kaybetmesiyle beraber hücumda hiçbir şey üretemedi. 

Mücadelenin sonlarında Gignac'ın pozisyonu dışında ahlar vahlar arasında çıkan bir pozisyon yoktu. 

Uzatma bölümünde ise Portekiz daha iyiydi. Eder ve Guerreiro ile net pozisyonlar yakalasa da direği ve kaleciyi geçemedi. Ancak 109.dakika Eder'in ceza sahası dışından vurduğu net vuruş sonunda Portekiz 1-0 öne geçti. Kalan dakikalar Fransa yorgunluğun da etkisiyle pozisyon bulabilecek durumda değildi ve maç 1-0 sona erdi.

Portekiz'in kupayı alabilme ihtimalini söyleyenler oldukça azdı. Zaten Almanya, İtalya, Fransa gibi takımlar varken bunu söylemek pek de olası görünmüyordu.

Portekiz adına takım savunması 1 numaralı maç kazandıran etken ancak oyuncu söylemek gerekirse Patricio, Pepe ve Fonte diyebiliriz. Tabii golü atan Eder de maçın yıldızı oldu.

Fransa adına ise 2-3 boy öne çıkan isim maç boyunca mücadeleden bir an bile vazgeçmeyen, sürekli etkili dripling yapan, karşı kaleyi zorlayan, maçı isteyen Sissoko'ydu. Acayip bir maç oynadı.

Griezmann ve Giroud gibi isimler finalin kaybolanlarından oldu.

Portekiz adına maç aslında berbat başladı. Takımın en büyük yıldızı Ronaldo henüz 25.dakika sakatlanarak yerini Quaresma'ya bıraktı. Ronaldo'nun göz yaşları turnuvanın unutulmazlarından oldu.

Ronaldo bu maçta, Messi 15 gün önce finali kaybedince göz yaşlarına engel olamadı. Bu iki futbolcuyu sevip sevmemek başka konu ama saygı gösterilmesi gereken isimler. Futbolun bugün bu kadar popüler olmasında emekleri çok fazla. Bizlere sahada yıllardır unutulmaz anlar izletiyorlar. Bir insanın zaten sakatlık anında ya da kupayı kaybettiği an o futbolculara küfür etmesi normal bir insan hareketi değil. 

Portekiz 2004'de Yunanistan'a kaybettikten sonra bu kez kupayı kazanmayı başlardı. Fransa ise 2 şampiyonluk sonrası bu kez kupayı kazanamadı ve turnuvayı 2.tamamladı.

İzlanda tribünleri, Will Grigg, Türkiye'nin kötü futbolu, Griezmann, Payet, Bale, Nani, Ramsey, Galler, Ada futbolu, Gökhan Abdik, Boateng, Renato Sanches, Emre Mor, Vida, yırtılan formalar, patlayan top, İngiltere ve İzlanda tribünlerinin tezahuratları, İngiliz ve Rusların kavgaları, Kiraly ve eşofmanı, sarı İsveç tribünleri, Buffon, Xhaka kardeşler turnuvanın en dikkat çekenleriydi.

Son yazının son satırı da kendimle ilgili olsun. Turnuva boyunca yazdığım 23 yazıyı okuyan herkese teşekkürler. Bloga yazmaya devam...

Hiç yorum yok: