3 Temmuz 2016 Pazar

Euro 2016 Notları # 19


Almanya-İtalya maçı için beklentiler çok fazlaydı. Turnuva başından beri herkesin merakla beklediği tek maç. Bir tarafta favori Almanya, diğer tarafta turnuva takımı İtalya. İkisi de iyiydi, ikisi de yarı finali istiyordu. 

Keyifli maç izleriz diyorduk ancak Almanya İtalya gibi 3-5-2 taktiğine dönünce maç kilitlendi. Taktik açıdan övebilirsiniz belki maçı ancak seyir keyfi açısından aynı şeyleri söylemek mümkün değil. 76 pas hatasının olduğu ilk yarıda topun oyunda kaldığı süre de çok az olunca maçın seyir keyfi oldukça düştü. Sadece ilk yarının sonuna doğru önce Muller ile Almanya daha sonra ise Sturaro ile İtalya net pozisyonlardan yararlanamadı. İlk yarı bu şekilde bitti.

2.yarı ise biraz daha iyiydi. Muller'in pozisyonunda Florenzi'nin müdahalesi olmasa Almanya 2.yarı başında 1-0 öne geçecekti. Ancak bu pozisyondan 10 dakika sonra Gomez'in müthiş yaratıcılığı ile beraber başlayan atakta Mesut golü atıp Almanya'yı 1-0 öne geçirdi. Bu golden 4 dakika sonra Gomez'in pozisyonu gol olsa maç biterdi. Ancak yine maçın kaderi değişti. Turnuvanın en iyi defansı olan Boateng'in anlamsız müdahalesi ile kazanılan penaltı vuruşunu yapan Bonucci skoru 1-1'e getirdi. Bu dakikadan sonra gerek normal süre içinde, gerekse de uzatma bölümlerinde her iki takım da penaltılara razı bir oyun oynayınca maç 1-1 sona erdi.

Dünyanın en iyi iki kalecisinin olduğu maçın penaltılara kalmış olması heyecan vericiydi. Öyle de oldu. Insigne'nin güzel golüyle başladık, ters köşe yaptı. Kroos Almanya adına yine net vuruşla skoru 1-1'e getirdi. Penaltı kullandırılmak için 120.dakika zorla oyuna sokulan Zaza topa gelirken yaptığı hareketlerin cezasını penaltıyı kaçırarak ödedi. Muller ise Zaza'ya özenip kötü penaltıyla beraber dengenin bozulmamasını sağladı. Barzagli net vuruşla tekrardan İtalya'yı öne geçirdi. Mesut'un topu da direkten dönünce İtalya 3.penaltılar sonunda avantajı eline aldı. Bir kötü penaltı da Pelle'den geldi ve kaçırarak Almanya'yı tekrardan maça ortak etti. Genç Draxler ters köşe yapıp 4.penaltılar sonunda skoru yeniden eşitledi. Maç içinde güzel penaltı golüyle İtalya'ya beraberliği getiren Bonucci bu kez kaleciyi geçemedi ve Almanya son penaltı öncesi büyük avantaj yakaladı. Ancak Schweinsteiger kötü bir penaltı vuruşu ile daha bitmedi, devam dedi. İtalya adına sırasıyla Giaccherini, Parolo, De Sciglio, Almanya adına ise Hummels, Kimmich ve Boateng topu ağlarla buluşturdu. 9.penaltılara geçilirken skor eşitti. Darmian'nın vuruşunu Neuer kurtardı ve Almanya için bir kez daha yarı finale çıkmak 1 penaltı vuruşuna kaldı. Turnuva başından beri müthiş oyun oynayan sol ayaklı Hector topu ağlara gönderince Almanya yarı finale yükseldi.

Maç belki beklenen heyecanı veremedi ama penaltılar o heyecanı yaşattı. Tarafsız da olunca keyifle izliyorsun.

Florenzi'nin müdahalesi derslik. Bir oyuncu kaleye giden topta gayet bilinçli şekilde ayağını o şekilde uzatamaz ya. İtalyan olmanın farkı sanırım.

Her iki takım için de maçın oyuncuları olarak kalecileri ve savunma oyuncularını söyleyebiliriz. Özellikle Bonucci-Chiellini ve Hummels-Boateng ikilileri acayip.

Almanya tribünleri maç öncesi yine koreografi yaparak tribünlerinin ne kadar iyi olduğunu gösterdi. Ya da Almanya futbol federasyonunun başarısı diyelim.

Almanya tarihinde ilk kez büyük turnuvalarda İtalya'yı elemeyi başardı. Bu da İtalya'nın nasıl bir turnuva takımı olduğunu kanıtlayan bilgi.

İtalya 2008'den sonra bir kez daha çeyrek finalde veda etti. 2012'de finale çıkmışlardı. 2020'de yine final olur mu?

İtalya'nın saha içi yerleşimi? Özellikle maçın başında bir pozisyon vardı. Kaleci Neuer'in ayağındaydı top. Ceza sahasının sağında, solunda ve ortasında birer İtalyan vardı. Neuer ne yapacağını şaşırdı. Onun dışında maç boyunca kaymaları, yerleşimi yine çok iyi yaptılar.

Almanya yarı finalde Fransa-İzlanda galibi ile oynayacak.

Almanya'dan Fenerbahçe'ye 3 oyuncu al deseler hiç düşünmeden Mesut, Baoteng, Hector derim. Fenerbahçe'yi Şampiyonlar Ligi'nde iddialı takım haline dönüştürürler.

Mesut Özil bir gün Fenerbahçe'ye gelecek mi?

Kassai yine nefis maç yönetti. Turnuvanın Mark Clattenburg ile beraber en iyi hakemi.

Euro 2016'da son yarı finalist bu akşam oynanacak Fransa-İzlanda maçıyla belli olacak. Tarihi boyunca İzlanda'ya maç kaybetmeyen Fransa ağır favori. Maç 22:00'da TRT 1'de.

Hiç yorum yok: