1 Temmuz 2016 Cuma

Euro 2016 Notları # 17

Ricardo Quaresma bir kez daha kahraman. Bunu ben değil özellikle İngiliz ve yabancı basın yazıyor. Haklılar da. Geçen maç uzatmalarda attığı golün ardından çeyrek finale çıkan Portekiz'den sonra bugün son penaltı golünden sonra yarı finale çıkan bir Portekiz.

Aslında maç Portekiz için hiç de iyi başlamadı. Polonya henüz 2.dakika turnuva boyunca istediği pozisyonları bulamayan Lewandowski'nin güzel bitirici vuruşuyla beraber 1-0 öne geçti. Golde Cedric'in hatası ve Grosicki'nin asisti kilit noktalardı. Bu golden sonra Portekiz'in ciddi baskısı olmamasına rağmen Nani'nin asistinde Renato Sanches güzel bir golle durumu 1-1'e getirdi. İlk yarı 1-1 sona erdi.

2.yarı da özellikle Cristiano Ronaldo'nun ıskaladığı net pozisyon Portekiz adına moral bozucuydu. Onun dışında her iki takım da kontrollü oyunu tercih edip fazla adamla saldırmayı ve risk almayı tercih etmedi. Normal süre 1-1 bitti. Tabii böylesine bir turnuvada yarı final bu kadar yakınken uzatmada risk almak pek de doğru değil. Takımlar da almıyor zaten. İki takım da uzatmalar bitse de penaltılara geçsek diyorlar.

Ve penaltılar. Şampiyonlar Ligi finalinde son penaltıyı atan Ronaldo bu kez ilk penaltıyı kullandı. Portekiz'in 5 penaltısı da kusursuzdu. Penaltılara çalıştıkları belli. Nani ve Quaresma gayet soğukkanlı şekilde kullandılar. Polonya'da ise Blaszczykowski'ye kadar herkes iyi penaltı attı. Ancak Kuba biraz kötü, biraz kaleci kurtarışı ile beraber penaltıdan yararlanamadı ve Portekiz normal sürede maç kazanamadığı Euro 2016'da yarı finale yükselme başarısı gösterdi.

Portekiz'in henüz avrupa şampiyonluğu yok ancak tam bir turnuva takımı olduklarını söyleyebiliriz. 1984'de yarı final, 1996'da çeyrek final, 2000'de yarı final, 2004'de finalist, 2008'de çeyrek final, 2012'de yarı final ve 2016'de şimdilik yarı final başarısı gösterdi. Hakları yeteri kadar verilmiyor.

Ronaldo'nun taşıdığı Portekiz'i bu turnuvada takım taşıyor. Ronaldo kötü bir turnuva geçiriyor.

Yine 35 metreden bir frikiği barajı dahi geçmedi. Bir tane frikiği de Quaresma'ya bıraktı. Şaşırtıcı.

Bayern Münih açısından güzel maç. İki oyuncusu da gol atmayı başardı. Renato Sanches ve Lewandowski.

Polonya ise 2008 ve 2012'de gruplarda elendikten sonra 3.turnuvasında yarı finali bir penaltı golüyle kaçırdı. 2020'de üstlerine koyarak gidecekler mi göreceğiz.

Portekiz'de Nani, Polonya'da Milik ve Lewandowski en istekli ve iyi oyunculardı.

Turnuva başında sahaya seyirci girmesine 2.50 oran veriliyordu. Tweet atmıştım oynanır diye. Bugün itibari ile bahsimiz kazandı. Tık.

Lewandowski'nin golü turnuvalar tarihinin en erken 2.golüydü, Renato Sanches 18 yaş 361 gün ile şampiyonalar tarihinin en erken çeyrek final golüne imza attı.

Portekiz yarı finalde Galler-Belçika galibi ile oynayacak. Kim gelirse gelsin maç ortada. Finale kalırlarsa karşıdan gelen favori olacak.

Türkiye'de balonlarla köprü açılışı yapılırken Portekiz-Polonya maçı öncesi binlerce insan İstanbul'da olan olayı anıyordu. Alkışlı saygı duruşu ile beraber acımızı paylaştılar.

Euro 2016'da heyecan 22:00'de başlayacak ve TRT 1'den yayınlanacak Galler-Belçika maçı ile devam edecek.


Hiç yorum yok: