15 Mayıs 2012 Salı

Olmayan Birlik, Olmayan Beraberlik ve Fenerbahçe



3 Temmuz’dan sonra ilk haftasonu Topuk Yaylası ziyareti. Fenerbahçeliliğimle en çok gurur duyduğum günlerden. Giden herkesin öyledir. Gittik, futbolculara gereken desteği verdik ve döndük. O günlerde şike var ya da yok demedik. Sadece takıma sahip çıktık. Katılım gayet iyiydi ancak  ‘’ Fenerbahçe Cumhuriyeti ‘’ söylemlerini düşünürsek daha çok olabilirdi.

Dönüşünde Bağdat Caddesi yürüyüşü. Katılım gayet iyi. İnsanlar takıma, yöneticilere, başkan Aziz Yıldırım’a destek çıkıyorlar. Sonrası malum. Polisin yaptıkları … Genç, yaşlı, çocuk demeden polisin yaptıklarından etkilenen temiz Fenerbahçe taraftarları.

12 Numara gibi çıktığı ilk günden beri potansiyeline inandığım ama kendilerinin şu aralar çok boş işlerle uğraştığını düşündüğüm oluşumun Kadıköy mitingi. Yönetim, eski futbolcular, sanatçılar, gazeteciler ve taraftarlar bir arada. Amaç yine Fenerbahçe.  Olaysız dağılım. Ancak katılım yine çok sınırlı. Yine belli bir kesim destek veriyor. Bu 12 Numara’ya olan güvenden de kaynaklanıyor olabilir.

Daha sonra Konvoylar, Silivri, Çağlayan duruşmaları, tekrar Bağdat Caddesi yürüyüşleri … Katılım yine çok az. Gitmeyi geçtim insanlar – belki ben de dahil -  gidenleri yadırgıyor, eleştiriyor.

Bu arada ara ara Fenerium kampanyaları, ara ara taraftar kart almak için düzenlenen kampanyalar … Katılımın gayet iyi olduğunu söylememe gerek yok. Fenerium 1 günde 1 milyonu geçti. Taraftar kart konusunda yine camianın çoğunluğu ‘’ Gereksiz ‘’ gözüyle bakıyor. 35 TL insanlara çok geliyor. Bu da ayrı bir yazı konusu olabilir.

Bugüne kadar yapılan organizasyonlara katılan kesim az çok belli. Genelde aynı insanlar iştirak ediyor. Ama neden?


Bunun bir çok nedeni olabilir ancak ilk 3 neden …

Şikeye, teşviğe inanmak ; Bence düşünülmesi gereken ilk etken bu. İnsanlar iddianame’yi okudu ve buna inandı. Çoğuna inanmasalar bile bu yöneticilerinin konuşmalarının hepsinin yalan olma ihtimaline inanmıyor. Ben de inanmıyorum. İlk gün – 3 temmuz günü -  bloga yazdığımın da hala arkasındayım. En ufak bir şey bile varsa – ben şu an yönetimin komple temiz olduğuna inanmayıp, bir şeyler olduğuna inanıyorum – bizi düşürün.

Bu organizasyonları gereksiz görmek ; İnsanlar Çağlayan’a gidince hakimin etkileneceğini düşünmüyor. Oraya gitmenin hiçbir şey kazandırmayacağını düşünüyor. İnsanlar Bağdat Caddesi’nde yürüyünce bir şey değişmeyeceğini düşünüyor. Bu ülkenin çoğu kesiminde olduğu gibi bizim camia'da geçerli. Sokağa çıkmaya gerek duymuyoruz.

Polis ; Polisin yaptıklarından sonra insanlar korkuyor. Yine kötü olaylar yaşanır diye korkuyor. Aileleri çocuklara izin vermiyor, aileler çocuklarını da alıp gitmiyor, polise güvenmiyor, polisin olaylara nasıl yaklaştığını düşünüyor ve gitmiyor.



Ve günümüze gelelim. Son Galatasaray maçı yaşananlar. Polisin yaptıkları. Polisin birkaç kişi yüzünden çoğunluğa zarar vermesi, çoğunluğa yanlış davranması. Ama etrafta nasıl görülüyor? İş yerime geldiğimde 15 kişinin 15’i de ‘’ Taraftar ilah bir şeyler yapmıştır, yoksa durup dururken polis neden bu kadar şiddet uygulasın. ‘’ diyorsa oturup düşünmek lazım.  İnsanlar neden taraftarlara inanmıyor?

Bir de olayları yaşamayanlar, polisin yaptıklarından etkilemeyenlerin konuşmaması, eleştirmemesi var. Hiçbir şey olmamış gibi devam ediyorlar. 

Fenerbahçe taraftarları birlik olamıyor-olmuyor, Fenerbahçe taraftarları bir araya gelemiyor-gelmiyor. Polisin tüm yaptıklarına rağmen taraftarlar ortak hareket etmiyor. Hashtag’ler ile polisleri istifaya davet ediyoruz. Gfb, Kfy, Grup Ck, 1907 Unifeb, Vamos Bien, Legend gibi tribün grupları, Antu ve 12 Numara gibi büyük bir çoğunluğa hitap eden Fenerbahçe’nin iki sitesi ‘’ Arkadaşlar gelin sokağa çıkalım, bu yaşananları protesto edelim. ‘’ demiyor. 


Mahkemeye sevkedilen taraftarlar oluyor ama çıkıp ne taraftarlar açıklama yapıyor, ne yönetim açıklama yapıyor. Herkes uyuyor.

Sonuç olarak Fenerbahçe camiası, Fenerbahçe taraftarları Çağlayan’da, Şükrü Saracoğlu’nda, Sabiha Gökçen’de  bir çok kez polisin orantısız güç kullanmasına rağmen ne ortak hareket ediyor ne de etmesi gerektiği yerde yani sokakta bir araya gelip olanlardan hesap sormuyor. Kendilerini satan yöneticilere hâlâ inanıyor, hâlâ güveniyor, hâlâ laf söyletmiyor.

Fenerbahçe taraftarları böyle davranmaya devam ettiği sürece bu olaylar da devam eder, bu yönetim de göreve devam eder …  Ama dur bende ortama ayak uydurayım … #emniyetmuduruistifa, #polisistifa , #yonetimistifa, #tayyiperdoganistifa #nihatozdemiristifa, #sizikiniyoruz , #sandiktagorusuruz …. son olarak #iyiuykular

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Tebrikler,sizin gibi düşünen sağduyulu Fenerbahçe taraftarını görmek mucize gibi,belkide bize öyle empoze ediyorlar ''tüm Fenerbahçeliler böyle düşünüyor'' diye.Ama gördüm ki irdeleyen,analiz eden,sorgulayan kişiler de varmış.Teşekkürler