19 Mayıs 2012 Cumartesi

Ceza, Kombineler, Yönetim, Taraftar Bakışı …




Fenerbahçe sezonu Galatasaray maçı ile kapadı. 0-0 beraberlik ve giden şampiyonluk. Maç sonrası yaşananlardan dolayı ise 6 maç ceza aldık. Önce cezadan başlayalım.

Galatasaray maçı sonunda Fenerbahçe’yi alkışlayanların yanında bir kısım da sahaya girmeye çalışıyor, koltukları kırıp polisin üstüne atıyorlardı. Polis güçlükle engelliyor, engellemeye çalışıyordu. Hatta engellemeye çalışan Ali Koç’un kafasına bile 2 metre yanımda koltuklar geliyordu. Ali Koç neredeyse yaralanacaktı ancak hızlı bir hareketle olay yerinden uzaklaştı. Olayları uzaktan izledi. Sadece bu tarafta yaşananlardan dolayı bile ceza almamız normal olabilirdi. Ve diğer tarafta anlatılanlar, yaşananlar. Bir polis tribünde bulunan birine vurmuş ve sonra tribün gerginleşmiş. Polisi oradan uzaklaştırmaya çalışan Fenerbahçe taraftarları varmış. Sonrası malum, videolardan gördük. Bütün tribün polisi soyunma odası girişine kadar kovalıyor, hatta girişi koltuklardan ve yabancı maddelerden görünmez hale getiriyordu. Polisin sonrasında yaptıkları, yanlışlar, olaylara iyi yaklaşamaması, masum insanlara zarar vermesi ise hiç kimsenin istemediği şeylerdi. Ancak burada polisin yüzünden, ceza almamalıyız diyemeyiz. Bu da haksızlık olur.

Fenerbahçe sadece bu yaşananlardan dolayı bile 6 maç ceza alır abi. O sahaya o şekil giremez, koltukları Ali Koç’un ve diğer taraftarların uyarılarına rağmen sahaya, polisin üstüne atamazsın. Atarsan da ceza alırsın. Zaten küfürden bile alınan cezayı biliyoruz. Bu kadar olay sonrası bu cezalar normal. 

Ancak insanların bir de diğer olaylara göre yorum yapması var. Orada da bu insanlar haklı. Beşiktaş’a 3 maç, Trabzonspor’a 4 maç vermeyeceksin diyorlar. Adalet istiyorlar. Sonuna kadar da isteme hakları.

Yeni sezon kombinelerine gelelim. Fenerbahçe normal sezon 17 lig maçı yapıyor. 6 tanesi şu an cezalı. Biz şu ana göre değerlendirelim – sonradan indirim falan olursa başka şeyler yazar, ya da yazıyı yenileriz. – Fenerbahçe’nin en ucuz kombinesi 750 TL ile Türk Telekom tribününe ait. Bu kombinenin biraz daha ucuz olması gerektiğini de baştan söyleyelim ve gelelim hesap yapmaya ;


17 lig maçı ; 6 tanesi cezalı olduğundan sadece 11 lig maçımız kalıyor. Derbilerin üçü de bu 6 cezalı maça denk gelirse kombine alan taraftar 750 TL, bilet alan adam – bu senenin fiyatları ile – 363 TL verecek. 3 derbi maçın da seyircili olacağını düşünürsek  462 TL verecek ve kombine’ye göre 288 TL daha az verecek. Tabii 1 derbi maç seyircisiz olur veya 2 derbi maç seyircisiz olur gibi olasılıklar da bu fiyatlar biraz değişiklik gösterebilir.

Mesela Fenerbahçe bu sezon evinde 22 maç yaptı. Geçen sezonun kombine fiyatına – 700 - göre maç başına 32 TL’ye geliyor. Ayrıca yine seyircisiz bir çok maç oynadığımızı düşünürsek kombine alanlar ciddi şekilde zarar etti. Bilet alarak gelselerdi baya kâr edeceklerdi.  Bu sezon ise 750 TL olduğunu düşünürsek ve Avrupa’ya gidemezsek 2 de kupa maçı ile beraber 13 maç oynayacağız ve maç başına 57 TL’ye gelecek. Ancak Avrupa’ya gidersek, 2 ön eleme yapıp gruplara kalı elensek bile 5 maç ekstradan gelecek ve toplam 18 maça çıkacak. Ve maç başına 42 TL’ye gelecek.

11 Lig maçı + 2 kupa maçı + 2 ön eleme maçı + 3 grup maçı ya da Uefa’ya kalıp orada da 3 grup maçı yapabiliriz. Yani şu an Avrupa’da gruplara kalırsak 18 maç yapacağız. Avrupa maçlarının fiyatlarının 66 TL olacağını düşünürsek 330 TL, 3 derbi maçı – Trabzonspor maçı da dahil - da seyircili olursa 198 TL, ve geriye kalan 8 lig maçının 33 TL’den 264 TL dersek 792 TL olacak ve kombine alan taraftarımız kombine alarak avantajlı duruma geçecek. Ayrıca tabii kombine olmanın rahatlığı ile beraber biletix köşelerinde uğraşmayacak. Bu da işin başka bir noktası.

Yani Fenerbahçe sezon boyunca başka ceza almaz, Avrupa’da da gruplara kalırsa kombine almak çok avantajlı olacak.

Ve yönetim bakışı. Kombineler 9 Mayıs tarihinde satışa çıktı. Fiyatlar geçen sezonun fiyatlarına göre biraz zamlı. Ona da normal diyoruz. Ancak her sene zam getiremeyeceklerini düşünürsek ara ara kombine fiyatlarını sabit tutup taraftarlara jest yapabilirler. Mesela bu sezon. Kombineler9 Mayıs tarihinde satışa çıktığı için artık bu saatten sonra indirim gibi bir şey söz konusu olmayacak.  Aslında kulüp istesin, bugüne kadar kombine yenileyenlere de indirim ücretini verir ve kombineleri ciddi şekilde indirir. 3 Temmuz süreci boyunca kulübün her şartta, her yerde yanında olan taraftarlara büyük bir jest yapmış olur. Ancak endüstriyel futbol diyoruz.

Taraftar bakışı ise beklediğim gibi, ben dahil herkes ‘’ isterseler 17 maç ceza versinler, ben gider kombineyi alırım. Maksat kulübe destek. ‘’ diyor. Zaten Fenerbahçe yıllardır yüksek fiyatlara rağmen sattığı kombine sayısı ile her zaman Türkiye’nin 1 numarası olmuştur. En kötü sezon dediğimiz bu sezon veya 2010 sonrası bile 33 bin üstüne rahatlıkla çıkıyoruz. Bu sene Nisan ayında seneye rahat 40 bin kombine satarız diyordum, şu an taraftarların bakışını da gördükten sonra kararımı değiştirmiyorum. Yine 40 bin satarız diyorum. Çünkü bu taraftar takıma inanıyor, takımı her şartta destekliyor. Ayrıca Fenerbahçe taraftarlarının özellikle bir kesimi gerçekten maddi durum olarak iyi bir kesim. Fenerium’a giden, kombine alan, taraftar kart alan da aynı kesim. Halkın Takımı Fenerbahçe de koca bir yalan.

Sonuç olarak Fenerbahçeli verilen 6 maçlık cezaya rağmen, Avrupa’ya gitmeme riskine rağmen, giderse elenme riskine rağmen, yönetimin belirlediği fiyatlara rağmen gidecek ve kombinesi alacak. Fenerbahçe büyüklüğü, başka bir büyüklüktür, adı konamaz diyoruz, eyvallah da biraz da bir şeylerin farkına varmak lazım ...

Hiç yorum yok: