10 Aralık 2019 Salı

Miracle on 34th Street


Noel temalı filmlere bu kez 1947 yapımı siyah beyaz bir filmle devam ettim. Normalde eski filmleri izlemeyi de, siyah beyaz filmleri de izlemeyi de seven biri değilim ama iyi film kendini izletiyor. Ayrıca insan sabit fikirli olmamalı, her şeye bir şans vermelidir.

Film şükran günü ile noel günü arasında New York'da geçiyor. Şükran günü yürüyüşünde noel baba olacak kişinin sarhoş olması nedeniyle yerine Kris Kringle geçer ve o dakikadan sonra herkese kendinin gerçek noel baba olduğuna inandırmaya çalışır. Psikolojik testlere girer, bir çok kişiyle konuşmak zorunda kalır ve en sonunda mahkemeye kadar giderler.

Filmde yer alan 2 çocuk oyuncu Susan Walker ve Thomas Marrah. Çok büyük oynamışlar. Günümüzde yer alan çocuk oyuncuları düşündükçe burada yer alan çocuklar gerçekten büyük yetenek olduklarını her saniye yansıtıyorlar. Susan Walker'ı canlandıran Natelie Wood 43 yaşındayken 1981 yılında, Thomas Marrah'ı canlandıran Robert Hyatt 2007 yılında 67 yaşındayken vefat etmiş.

Bu tarz eski filmlerin bu detayı da var. Filmde bir oyuncuyu beğeniyorsun ancak daha sonra herhalde yaşamıyordur şu an diye bakıp ölmüş olduğunu görüyorsun. Zaten filmde yer alıp da yaşayan yoktur sanırım. 

Mesela noel baba rolüyle oynayan Edmund Gwenn de 1959 yılında vefat etmiş. 1 oscar kazanmış.

Filmin 1948 yılında 3 dalda oscar ödülü de var. En iyi uyarlama senaryo, en iyi yardımcı erkek oyuncu ve en iyi hikaye ödüllerinde almışlar.

Filmin noel baba tasviri çok güzel. Kapitalist düzen gelmeden noel babanın bu halini görmek keyifliydi.

Filmin sonunda mutlu olacaksınız.

Hiç yorum yok: