8 Şubat 2018 Perşembe

Darkest Hour


2.Dünya Savaşı'nın başlangıcında Nazi Almanyası'nın tehditi ile karşı karşıya kalan Büyük Britanya'da başbakan Chamberlain görevden ayrılmak zorunda kalır. Yerine Winston Churchill getirilir. Ancak Churchill'in karşısında vermesi gereken zor bir karar vardır. Ya Hitler ile barış yapacak ya da ülkesini savaşa koyup bir çok kişinin ölme ihtimalini yaşayacak?

Film Gary Oldman'ın canlandırdığı Winston Churchill'ın nefis bir hikayesini anlatıyor. Her saniye zorlanıyor, her saniye ne yapacağını bilemiyor, muhalefet olarak insanlar karşısında duruyor ancak o tüm bunlara rağmen hedefinden vazgeçmiyor.

Özellikle bir metro sahnesi var ki filmin en özel sahnelerinden birisi. Churchill'in taksiden birden inerek şöförden kaçması ve hayatında ilk kez metro'ya binecek olmasını bizlere kusursuz bir şekilde anlatmış. Gerçek bir olay olduğu için insan daha da etkileniyor. Ülkenin başbakanı tek başına, güvenlik ya da başka bir şey olmadan metroya biniyor ve halkın bu olaylara bakışını birinci ağızdan öğreniyor. Metroda insanların saygıdan ne yapacağını şaşırarak başladığı anlar daha sonra karşılıklı fikir alışverişine dönüyor. Belki de koca bir ülkenin kaderi burada alınan tepkilerden sonra çiziliyor.

Yine aynı şekilde filmde meclis sahneleri de kusursuz. İktidar ve muhalefet mensuplarına seslendiği sahneler izlerken insanı acayip duygulara itiyor.

Gary Oldman en iyi erkek oyuncu oscar ödülünü almalı. Gerçekten kusursuz oyunculuk sergilemiş.

Filmde Gelibolu ve yaşadıkları başarısızlık bir kaç kez anlatılıyor.

Film sonrası arkadaşla konuştuk. Türkiye olacak ne zaman böyle kaliteli bir Atatürk filmi çekeceğiz. Gerçekten ülke olarak böylesi büyük bir ismin bu zamana kadar filmini yapamadık. Atatürk gibi bir figür İngilizler ya da Amerikalıların elinde olsa şu ana kadar 20 film çekmiş, bir çok kez oscar adaylığı da ödülü de almıştı. Umarım bir gün iyi bir Atatürk filmi çekebiliriz.

Dunkirk ve Darkest Hour gibi birbirine bağlantılı iki olay, iki film, iki adaylık. Bu filmi izleyen Dunkirk'ü, Dunkirk'ü izleyen bu filmi izlesin.

Şu an vizyonda olan bu filmi izleyin. Beğenme ihtimaliniz yüksek.

Hiç yorum yok: