9 Mayıs 2017 Salı

Deplase Keyifler Sakarya # 2



2012 yılında Sakaryaspor-Akhisar Gençlikspor maçına gittikten sonra bir kez daha Sakarya'ya maça gidiyordum. Bu sefer maçın önemi çok fazlaydı. Hem play-off finaline çıkmak hem de Atatürk stadyumunun son maçıydı. Geçtiğimiz günlerde Kocaelispor stadına veda ettikten kısa bir süre sonra bu kez Sakaryaspor stada veda etti. İki ezeli rekabet yaşayan kent bu konuda da aynı zamanda aynı şeyleri yaşıyor.

Kocaeli'den Sakarya'ya ulaşım çok kolay. İki şehir arası sadece 30 km olduğu için çalışan ufak minibüsler var. 9 TL'ye Sakarya'ya ulaşmak mümkün. 40 dakika sürüyor.

Sakarya 2012'den beri büyük mesafe kaydetmiş. Şehir daha güzel, daha düzenli. Daha çok dükkan açılmış, sokaklar daha canlı. 2012'de söylediğim tüm olumsuzluklar kaybolmuş. Sakaryaspor'dan dolayı kentin her yerinde bayraklar görmek de mümkün.


Açıkcası yıllardır sadece tezahuratlarda duyduğumuz Çark Caddesi'ni bu kez gezebilme şansı yakaladık. Cadde stada doğru gittiği için zaten tüm Sakaryaspor taraftarlarının uğrak yeri. Bestelere de konu oluyor, galibiyetlerin de kutlandığı yer de oluyor. Oradan doğru giderek stada ulaştık.

Stadın etrafına geldiğimizde oldukça kalabalık olduğunu gözlemledim. Hafta içi oynanan bir maça ilgi son derece fazlaydı. Ama sanırım bunun sebeplerinden biri kentin inanmış olması. Okulları bile tatil etmişler.

Atkı koleksiyonuna eklemek için 10 TL'ye aldığım Sakaryaspor atkısından sonra 10 TL'ye de açık tribün bileti alıp maç öncesi işlerini bitirdik. 

Kapıya doğru yönelsek de kapının özellikle öğrencilere olmak üzere açık olduğunu gördük, acayip bir kalabalık vardı. Yaklaşık 45 dakika sıkış sıkış şekilde bekleyerek stada girmei başardık. Bilet almasak da girebilecekmişiz.


Atatürk stadyumu oldukça eski. Yeni stat yapılma sürecinde de stada masraf yapmak istenilmediğinden iyice bitmiş durumda. Koltuklar kırık, duvarlar dökülüyor, demirler yok, yerler pis, zemin kötü. Yani her anlamda olumsuz bir hava var. Ancak stadın bu olumsuz havasına rağmen tıklım tıklım dolu tribünler ve inanmış binlerce Sakaryaspor taraftarı vardı.


Mücadeleyi değerlendirebilecek bir Sakaryaspor bilgim olmadığı gerçek ancak oynanan oyun keyif veriyor. Pres, organize ataklar, hızlı hücumlar, mücadele, şık goller. Sakaryaspor özellikle ofans oyuncularının yaptıklarıyla beraber 4 golle kazanıp adını finale yazdırdı. 2.Lig yolunda artık önünde sadece 1 maç kaldı. Galibiyet alırsa 2.lige çıkıyor.

Tribünlere gelelim. Belki de beni en çok ilgilendiren yer. Maç öncesi twitter'a yazarken ''iyi maç ve iyi tribün...'' için geldiğimi söylüyordum. Hatta açık kale arkasından bilet almamın nedeni de Tatangalar'ın bulunduğu tribünü uzaktan izleyip onları seyretmek. Stat tamamen doluydu. Bizim olduğumuz tribün ve Maraton tribünü dışında devamlı bağıran kitle yok. Tatangalar stadı yönetiyor. Zaman zaman kontrolü bizim olduğumuz tribün aldı ancak genel anlamda kontrol daima maraton tribünündeydi. Maç öncesi futbolcuları çağırmak, üçlü çektirmek derken konfetiler ile beraber omuz omuza ile maç başladı. Ardından klasik tezahuratlar ile maç devam etti. Erken gelen golle beraber tribün iyice rahatladı ve güzel besteler ile beraber maç devam etti. 

Besteler bölümünü ayrı yazacak olursam özellikle bizim Fenerbahçe tribününde de söylediğimiz ''seviyorum seni'' bestesini Türkiye''de ilk söyleyen tribün olan Sakaryaspor tribünlerinden duymak güzel oldu. Büyük bir coşkuyla tüm stat katılarak söylediler. Onun dışında ''Ne cimbom fener, senin sevgin bir ömre bedel, ne sokağa ne de stada, sığmaz ki bu sevda dünyaya, haydi bastır şanlı sakarya.'' bestesini de çok beğendim. Büyük bir coşku ile karşılıklı söylüyorlar. ''maç günleri...'' bestesini de canlı duymak keyifliydi. Onu da özellikle maraton tribünü coşkuyla söyledi. Onun dışında zaman zaman Kocaelispor aleyhinde de tezahuratlar yapıldı. Meksika dalgası, dört tribün yeşil-siyah-şampiyon-sakarya tezahuratı ile de mücadele sona erdi.

Sakaryaspor tribünlerini daha önce gittiğim maçta da beğenmiştim, yine beğendim. Sağlamlar. Yeni statta onların da nasıl olacağı merak konusu. En büyük avantajları passoligin olmadığı ligde oynayacak olmaları. Passolig'in statlara gelen taraftar sayısını düşürdüğünü düşünürsek yeni statta özellikle ilk senede böyle bir sıkıntı yaşamayacaklar.

Sakaryaspor ile Kocaelispor tribünleri her anlamda birbirine çok benziyor. Tribünlerin yönetildiği yer, bestelerin benzerlikleri, birbirlerine edilen küfürler, meksika dalgasında coşku, futbolcuları çağırmak, üçlü çektirmek ve genel anlamda aynı anda havaya giren iki şehir. Kötü günlerinde ikisi de kötü, iyi günlerinde ikisi de iyi. Birbirlerini itiyorlar. Bu rekabet güzel.

Bayrampaşa tribünleri de yaklaşık 150 kişi maça geldiler. 10.dakika girdiler, ilk yarı ortalarına kadar toplu şekilde durup tezahurat yaptılar, sonra bıraktılar ve oturdular. 2.yarı bir kez daha toplanarak yine tezahurat yaptılar ve sonra yine dağıldılar ve maçı izlemeyi tercih ettiler. Bayrampaşa'dan buraya kadar gelip tribünde oturmak deplasman kültürüne ters. Karşıda 20 bin kişilik bir taraftar topluluğu da olsa sen orada skor ne olursa olsun bağırmak zorundasın. 

Maç sonrası rahat bir şekilde çıkarak yine Çark Caddesi üzerinden merkeze gittik. Kornalar, meşaleler, tezahuratlar ile beraber finale çıkmanın coşkusu her yerdeydi.

Sakarya'ya geliyorsak meşhur yemeğini de yiyeceğiz. Islama Köfte! Bu kez belki de bu konuda en iyi yer olan ''Köfteci Mustafa''yı tercih ettik. Güzel ekmeği, güzel köftesi, hızlı servisi ile beraber ıslama köfte bizden bir kez daha geçer not aldı. Sakarya'ya gelenler kaçırmasın. 14 TL 1 porsiyon yiyebiliyorsunuz.


2012'de Hakan Şükür caddesi olarak gördüğüm caddenin bu kez 15 Temmuz adıyla değişmesi?

Atatürk stadyumuna veda edilen maç oldu. Atatürk stadyumu denildiğinde aklıma sadece Luciano ve attığı gol geliyor.

Stat, yemek, tribün, galibiyet, güzel atmosfer ve ardından dolmuşla önce otogar ardından Kocaeli'ye hareket. 

Yine güzel bir deplase keyifler diyebileceğimiz günü geride bıraktım. Statlarda maç izlemek oldukça keyifli. Bir de iyi tribün olunca bu keyif katlanıyor. Sakaryaspor şimdi finalde Diyarbekirspor ile oynayacak. Kazanırsa 2.ligde. Kazansa da kaybetse de seneye yeni statta Sakaryaspor'u bir kez daha izleyeceğiz.

Sakaryaspor tribünleri ile çok daha üst yerleri hakediyor. Bakalım ne zaman tekrardan süper lige gelebilecekler.

Deplase keyifler sürecek...

Deplase Keyifler 1

Hiç yorum yok: