13 Ocak 2014 Pazartesi

12 Years a Slave


24 Ocak 2014'de Türkiye'de de vizyona girecek bir biyografi filmi. 1800'lü yıllarda özgür bir hayat sürerken kaçırılan ve köle olarak 12 yıl çalıştırılan Solomon Northup'un kendisini anlattığı kitabından sinemaya aktarıldı. Solomon Northup New York'da sakin ve mutlu bir hayat sürerken kaçırılıyor ve 12 yıl boyunca köle olarak çalıştırılıyor. Solomon Northup'un ünlü olmasının sebebi ise, 12 yıl aradan sonra ülkesine dönüşünde siyahi insanlar için yaptıkları.

Film insanı duygulandırıyor, hüzünlendiriyor, bazen ürkütüyor. Kölelere yapılan şiddet, taciz, ailelerinin dağılması, sindirilmesi, çaresizliği gözler önüne seriliyor.

Filmin her saniyesi ne olacağını merak ediyor, her sahne sonrası biraz daha filmin içine giriyorsunuz. Sonunda ise mutluluk gözükse de geride kalanların neler yaşadığını iyice merak ediyorsunuz.

Solomon Northup rolünde Chiwetel Ejiofor, Patsey rolünde Lupita Nyong'o filmin önemli karekterleri.

Özellikle Patsey'in ''sabun'' yüzünden gördüğü şiddetin yaşandığı sahneyi tüyleriniz diken diken izleyeceksiniz. Filmin diğer etkili sahnesi Solomon Northup'un ağaçta sallandırıldığı sahneydi.

Brad Pitt'in ise ne kadar büyük bir oyuncu olduğunu kısa bölüm filmde yer almasına rağmen net şekilde anlayabiliyoruz. Ama ben filme ne amaçla katıldığını anlamış değilim. Olmasa da olurdu.

Sonuç olarak Golden Globe ödüllerinde en iyi film seçilmiş olan bir filmden bahsediyorum. 

İzleyin, kesinlikle pişman olmazsınız.

Hiç yorum yok: