7 Eylül 2019 Cumartesi

Türkiye 2 İngiltere 3 / Ümit Milli Maçı


Türkiye'nin İngiltere karşısında 3-2 yenildiğini zaten bir çok siteden öğrendiniz ya da maçı izlediniz. Ben buraya daha çok kişisel yorumlar ve stat gözlemlerini yazıyorum.

Saat 19:00 gibi stadın önüne vardığımda stat etrafının oldukça kalabalık olduğunu ancak kapıların açılmadığını gördüm. Beklemeye başlamıştım. Bu arada biz tam tribün girişi önünde beklerken iki milli takım yanımızdan stada geldi. Bu arada stada gelişin sadece tek bir yoldan olması nedeniyle ilerde burada gerilimi yüksek maçlarda nasıl bir güvenlik önlemi alacaklar çok merak ediyorum. Hatta geçtiğimiz günlerde Kocaelispor-Sakaryaspor maçı da sırf bu nedenle iptal oldu. Hem Sakaryaspor'u, hem taraftarlarını bu stada getirmek kolay değildi.


Türkiye'yi taşıyan otobüsün bayırda arıza yapıp 2 dakika beklemesi? Gerçekten stat konum olarak çok çok kötü bir yere yapıldı. Evet içi olarak çok güzel ama hem ulaşım, hem hemen yanında bulunan çöp fabrikası nedeniyle oluşan koku nedeniyle insanlar cidden sıkıntı çekiyor. Koskoca Kocaeli'de bu stadın yapılacağı başka yer bulunamadı mı çok merak ediyorum.

Saat 19:50 gibi kapılar açıldı ve stada girmeye başladık. Bu arada girişte herkese federasyon yetkilileri tarafından maçın biletleri dağıtıldı.


Maç köftemizi yedikten, bilet fotoğrafı çektirdikten ve maç atkısını satın aldıktan sonra stada girdim. Bilet dağıtıldığına bakmayın. Biletler sadece sayıyı belirlemek için yoksa kapılar açıktı direkt okutmadan stada girdik. Biletin verilmesinin tek güzelliği koleksiyona eklenmiş olması oldu.

Stada girdiğimde UEFA Alt ve Maraton Alt tribünlerinin dolu olduğunu, diğer tribünlere seyirci alınmadığını gördüm. Maç başladıktan sonra kapılar açıldı sanırım çünkü Maraton Üst tribünün de tamamı doldu. 

TFF sitesinde açıklanan seyirci sayısı 11.500 ancak ben karşılıklı 2 tribünün tamamen dolu olduğunu gözlemlediğim için bu sayının doğru olmadığını düşünüyorum. Belki de dağıtılan bilet sayısı 11.500'dür.

Mücadeleye gelirsek İngiltere çok iyi oyunculardan kurulu bir takım ve istedikleri an pozisyon bulacak ve gol atacakmış gibi oynuyor. Türkiye milli takımı da beklediğimden iyi çıktı. 

Phil Foden. Manchester City oyuncusu. Dün akşam stada gidenler bir kaç sene sonra 100 milyon euro civarı transfer yapacak bir oyuncuyu izlemenin şansını elde ettiler. 2 asist ile tamamladığı maçı 5 asistle tamamlasa kimse şaşırmazdı. Arkadaşlarına sürekli pozisyonlar hazırlıyor, istediği an adam eksiltiyor, ara pasları atıyor. Sahada yapması gereken her şeyi yapıyor. Guardiola gibi bir efsane hocanın elinde olduğunu da düşünürsek Phil Foden için çok başka seviyelere çıkacak demek yanlış olmaz. Yaşı da henüz 19.

İngiltere milli takımında 2 gol atan Edward Nketiah acayip bir golcü. 20 yaşında ve kiralık olarak Leeds United forması giyen oyuncu gol vuruşları yanında ileri üçlünün her yerinde oynama özelliğine de sahip. 2020 Mayıs ayında Arsenal'a geri dönüyor. Üst seviyeye çıkabilecek mi merakla takip edeceğim.

İngiltere forması ile bir başka dikkat çeken oyuncu 6 numara, kaptan Tom Davies. 21 yaşında ve Everton forması giyen Tom Davies maestro gibi yönetiyor takımını.

Reiss Nelson kadar ayaklarına hakim topçu izlemedim. Yine Arsenal forması giyen 19 yaşındaki oyuncu acayip bir yetenek. Bu sezon Arsenal forması ile 2 maça ilk 11 çıkması tesadüf değil.

Diğer dikkat çeken oyunculara bakarsak; 2 numaralı sağ bek Max Aarons, 4 numaralı stoper Trevoh Chalobah, sonradan oyuna giren Manchester United oyuncusu Mason Greenwood ve yine sonradan oyuna giren Liverpool'un forveti Rhian Brewster.

Bizim takıma bakınca ise elbette en çok dikkat çeken oyuncu takımın lideri gibi oynayan ve bunu her saniye belli eden Berkay Özcan. 45.dakika sakatlanarak çıkana kadar çok iyi işler yaptı. 2 numaralı sağ bek Mert Müldür boşuna Sassuolo'ya transfer olmamış. Maç boyunca sağ kanatta faydalı işler yaptı. Golünü de attı. 7 numaralı Doğukan Sinik bana göre takımın en iyi oyuncusuydu. Antalyaspor'un 20 yaşındaki futbolcusu sol açık ve sağ açık mevkilerinde oynayabiliyor. Çok yakında bir büyük takıma transferini duyabiliriz. 16 yaşındaki Ravil stoper olarak, 11 numaralı Ahmet Kutucu sağ açık olarak ve 4 numaralı Hüseyin Türkmen stoper olarak diğer dikkat çeken oyunculardı.

Altay daha çok genç ama bu hataları yapmamalı. Elbette tek bir maç nedeniyle yüklenmek doğru değil ama çok top sektiriyor, topları rakiplere atıyor, yan toplarda boşa çıkıyor. Umarım bunu düzeltir.

Milli takım iyi bir jenerasyon yakalamış. Nereye gideceklerini merak ediyorum. Bu arada İngiltere bu kadroyla Avrupa Şampiyonası'nın şampiyonluk adaylarından olur.

Tribünler iyiydi, genel olarak Türkiye tezahüratı yaptılar. Ancak bir klasik olarak ev sahibi olduğu için kendi takımlarına da tezahürat yapmaktan vazgeçmediler. Acaba merak ediyorum diğer ülkelerde de ev sahibi takım taraftarları kendi takımlarına tezahürat yapıyor mu? Bunu araştırmak lazım.

İngiltere ısınırken tüm takım, antrenörler halinde saha içindeyken bizim takım aynı şekilde ısınmıyor. Tüm antrenörlerin kulağında kulaklıklar, ellerinde notlar gayet profesyonel şekilde işlerini yaparken bizim ekip aynı şeyi gösteremiyor. Mesela oyuncu ısınmaları esnasında 3'er oyuncu antrenör tarafından ısındırılıyor. Bizim antrenör durup maçı izliyor, oyuncular kendileri ısınıyor. İngiliz antrenör ise her saniye oyunculara direktif veriyor.

Yine ufak bir başka detay. Su molalarında bizim takım kenara gelirken kenardan plastik şişelerle sular yağıyor. İngiltere takımına ise suluklarla direkt elden veriliyor. Hatta bu anın fotoğrafını da ekleyeyim.


İngiltere'nin kadro dışında yer alan oyuncuları tribünde yanımızda oturuyordu ancak ben hiçbirini tanıyamadım. Yine de simaları az çok kafama yerleştirdim. Fotoğraflarını da çektim. Daha sonra bakacağım.

Tribünlere Türk bayrakları konulması iyi olaydı.

İngiltere oyuncularının maç sonrası formaları top toplayıcılara vermesi, oyuncularının ısınırken gelip tribünlere fotoğraf çekilmesi güzel detaylardı. En neşeli oyuncu ise Rhian Brewster. Tribünlerle en çok o ilgilendi.

Maç sonunda takım soyunma odasına giderken takımı ısrarla çağıran, tüm tribünlere götüren, tribünleri alkışlayan ve eldivenlerini top toplayıcı çocuğa veren Altay Bayındır'dı.

Ulusal marşlar anında ''Ne kalkacağım ayağa İngiltere marşında'' diyen insanlarımız...

Cuma 20:45 Türkiye-İngiltere, Cumartesi 19:00 Kocaelispor-Fethiyespor. Zemin kaldıracak mı merak ediyorum.

Sonuç olarak bu statta izlediğim en kaliteli maç, en iyi futbolcuların olduğu maç, en gollü maçı geride bıraktım. Umarım bu kalabalık, bu iyi organizasyon sonrası yakın bir zamanda tekrar milli takımı burada izleme şansı elde ederiz. Belki de A Milli Takım maçı verilir.

Hiç yorum yok: