15 Nisan 2019 Pazartesi

Can Bartu İçin Kadıköy'deydik...


Cihatlar, Lefterler, Canlar, Fikretler...

7 Sene önce Ocak ayında Lefter için o stadyuma gitmiş, bir efsaneye veda etmiştim. Bloga da şöyle şeyler yazmıştım. Aradan geçen 7 yılın sonunda belki de camiamızın en büyük ikinci efsanesi olan Can Bartu vefat etti.

Fenerbahçe tarihi açısından çok önemli bir yere sahip olan bir isimdi. Marşın dizelerinde adı geçen, hem basketbol takımımızda, hem futbol takımımızda oynayan, basketbol ve futbol milli takımlarına yükselen, ülkemizi yabancı sınırının olduğu dönem İtalya'da temsil eden, Sinyor lakabı alan, adı kamp tesislerimize verilen ve uzun bir süredir Fenerbahçe Tv'de programlardan izlediğimiz Can Bartu vefat etti. Üzgünüz.

Lefter'e göre her zaman geride kalan bir isimdi. İnsanlar Lefter'i görmek için şehir dışından evine gidiyor, ziyaret ediyordu. Can Bartu ise hiçbir zaman böyle bir isim olmadı. Hatta onunla aynı ortama giren tanıdıklarımızdan öğrendiğimize göre zaten Can Bartu böyle bir insan değildi. İnsanlara Lefter gibi davranmazmış. Lefter evine gittiğimizde bizi kapıya kadar uğurlayan bir isimdi, Can Bartu değilmiş.

Fenerbahçe tarihine adını yine de altın harflerle yazdırmış bir efsaneye veda etmek için sabah erken saatlerde yola çıktım. Stada uzun bir aradan sonra yine bir cenaze için gidiyordum. Fenerbahçe bugün varsa bu gibi efsaneler sayesindedir. Son görevi yapmalıydım.

Saat 10:30'da başlayacak tören için saat 10:00 gibi açılan kapılardan girdim. Girişte herkese Can Bartu rozetleri dağıtıldı. Fenerium Alt tribününde yerimi aldım. Futbola omuzlarda veda eden Can Bartu son kez omuzlarda Şükrü Saracoğlu Stadyumu çimlerine geliyordu. Büyük alkışlar ve duygusal atmosferin arasında başladı tören. Can Bartu için yapılan konuşmalar, hazırlanan klip derken tören bitti, Can Bartu yine büyük alkışlar arasında stada ve Fenerbahçe'ye veda etti.

Yine Pazar günüydü, yine hava güzeldi ancak sadece tek bir tribünde taraftar vardı. Lefter'in cenazesinde her iki tribün doluydu.

Kulüp yine güzel organizasyon yapmış. Emeklerine sağlık. Özellikle Ali Koç başta Fenerbahçe yönetimi bu tarz konularda oldukça başarılı. Vefa nedir biliyorlar. Taraftarımız hayatını kaybettiğinde de, futbolcumuz vefat ettiğinde de gerekenleri sonuna kadar yapıyorlar.

Gelen taraftarlara Can Bartu atkısı dağıtılması güzel detaydı. Kulüp bu konuda da iyi iş çıkarmış.

Tribünlerde Fenerbahçe dışında rakip takımlardan da taraftarlar vardı.

Özellikle 70 yaşın üstünde çok kişi vardı. Can Bartu'yu sahada izleme şansına sahip olan insanlar da statta yerini almıştı. Hele tribüne zorlukla gelen 4 kişi vardı ki sanırım yaş ortalaması 90'dı. Ayaklarına sağlık.

Türkiye'de Can Bartu'dan dolayı adı Can olan kaç kişi vardır?

Ekrem İmamoğlu'nun da gelmesi hoş detaydı.

Yapılan transferler için çok daha kalabalık olan stadyum keşke biraz daha dolu olsaydı. Fenerbahçe'yi Fenerbahçe yapan değerlere daha kalabalık şekilde veda edilseydi.

Umarım tarihimiz boyunca yeni Can'lar, Lefter'ler bulabiliriz...

Unutulmayacaksın Can Bartu.

Hiç yorum yok: