22 Haziran 2015 Pazartesi

A River Runs Through It


Yaklaşık 15 yıldır babamla başladığım balık tutma alışkanlığım devam ediyor. İlk babamla başladım, sahilden tekne kiralar balığa çıkardık. İstavrit, Mezgit ne bulursak tutardık. Bazen barajlara, göletlere giderdik. Amacımız daha büyük ve farklı tarzda, lezzette balıklar tutmak. Resmen doğa içinde keyifli bir macera. Daha sonra babam emekli olduktan sonra denize sıfır bir ev alınca hemen orada kendimize ufak bir tekne edindik. Artık tekneyle neredeyse her gün -yazın- çıkıyoruz. Huzur buluyoruz, mutlu oluyoruz. İnsanın hayatta bu kadar ucuza keyif alacağı, huzur bulacağı ve sonucu güzel biterse karnını doyuracağı çok şey yok. Balık tutmaktan asla vazgeçmeyin. Böyle bir alışkanlığınız yoksa bir an önce çok ucuz paralara bir çapari, olta edinin ve balık tutmaya başlayın.

Gelelim filme. Öncelikle filmi de şansıma böylesine bir özel günde izledim. Babalar Günü'nde papaz bir babanın oğullarına balıkçılığı öğretmesi, ailenin yaşadıkları. Çocuk yaşta beraber gidiyorlar balık tutmaya, daha sonra bu alışkanlıklarından asla vazgeçmiyorlar. Biri gazeteci oluyor, biri üniversite'yi başka bir şehirde kazanıyor. Anne, baba ve neredeyse yaşıt 2 çocuk. Aile hayatlarına devam ederken büyük çocukları okul bittiğinde geliyor tekrar evine. Tabii alışkanlık değil bir tutku onlar için balık tutmak. Ne zaman boş bir vakit olsa doğru kendilerini nehir kıyısında alıyorlar. Giriyorlar içine başlıyorlar balık tutmaya. Birbirleri ile rekabet ediyorlar ama bundan da inanılmaz bir keyif alıyorlar. Paul ve Norman kardeşler. Norman bir kıza aşık oluyor ve evleniyor, küçük kardeş Paul ise içkiye ve kumara düşkün. Tavırları, hareketleri, mimikleri nefis. Norman ise daha ağır başlı. Aralarında ise tam bir abi-kardeş ilişkisi var. Birbirlerini resmen tamamlıyorlar. Hayat mücadelesi ve balık tutmak üzerine bir film desek yanlış olmaz.

1992'de en iyi görüntü yönetmeni ödülünün de verildiği filmde Paul'u Brad Pitt, Norman'ı Craig Sheffer ve babalarını da Tom Skerritt oynuyor. Brad Pitt filmde 29 yaşında. Karizma ve yakışıklılık anlamında zirve olabilir. Craig Sheffer oyunculuk anlamında öne çıkıyor. 

Buraya çok film yazmıyorum ama önerdiğim ender filmlerin de genelde çok güzel filmler olduğunu düşünüyorum. İzleyin, pişman olmazsınız.

Filmin finali mi? Onu pek sevmeyeceksiniz.

Hiç yorum yok: