7 Ocak 2015 Çarşamba

Yeni Yabancı Kuralı Üzerine


Yılların geyiği tam anlamıyla olmasa da sona eriyor. Türkiye’de gelecek sezondan itibaren yabancı oyuncu sınırı olmayacak. En azından ilk 11’de. İsteyen takım 11 yabancı ile, isteyen takım 11 yerli ile sahaya çıkabilecek. Kadroda 14 yerli, 14 yabancı futbolcu bulundurulabilecek. İlk 11'de 11 yabancı olursa, kenarda 7 tane yerli olacak.

Öncelikle benim açımdan gayet yeterli bir kural. Bir takımın sahada 11 yabancı futbolcu ile çıkmak istemesi tamamen o takımın alacağı karara bakmalıydı ve artık öyle olacak.

Bu sistemin ardından bir çok maddeden bahsedebiliriz.

Öncelikle bu kural sonrası herkesin söylediği gibi ‘’yerli oyuncular abartılı ücretlere satılmayacak.’’ yorumuna katılmıyorum. Bir takım Bursaspor’dan Ozan Tufan gibi bir yeteneği almak isterse yine büyük miktarlar ödeyecek. Bir oyuncu eğer takımın çok önemli parçasıysa ve tüm herkesin dikkatini çektiyse o oyuncuyu az bir bedel karşılığında transfer edemezsiniz. Ozan gibi ön libero'ya kaç para vereceksiniz? 2 milyon euro mu? En az 5.

Yurtdışından gelecek oyuncular yüzünden bazı takımlar ciddi sıkıntılar yaşayacak. Ligde mücadele eden çoğu takımın tam anlamıyla bir scouting ekibi olmadığından gidip iyi yabancı bulması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Kimse gidip Kuyt, Sneijder, Demba Ba bulamayacak. Bu sayı yine az olacak. Ancak tabii iyi scouting çalışması ile de bazı takımlar ciddi fark yaratacak.

Yabancı oyuncular geldiği için ligde yer alan biraz daha üst sınıf yerliler Anadolu kulüplerine transfer olacak ve orada da forma kapma mücadelesi yaşayacağından Anadolu kulüplerinin daha etkili olabileceğini ve hatta belki de Avrupa kupalarına katılım için oynayabileceğini düşünüyorum. Belki de çok daha ilerisinde 6.şampiyon neden olmasın?

İyi yerli oyunculara hiçbir şey olmayacak. Fenerbahçe’de Alper’i, Caner’i, Mehmet Topal'ı, Galatasaray’da Selçuk’u, Burak’ı, Beşiktaş’da Tolga’yı, Olcay’ı, Gökhan’ı, Trabzonspor’da Onur’u, Bursaspor’da Ozan’ı yabancı oyuncular ile kesmek isteyen takımlar ya ciddi paralar vermek zorunda kalacak ya da cidden iyi bir scouting çalışması ile daha iyilerini bulabilecek. Takımların iyi scouting çalışması yapacağını düşünmediğimden ligde 11 yabancı futbolcu ile hiçbir zaman başlanmayacağını iddia etmek zor olmasa gerek.

14 yabancı geleceği için bu dakikadan sonra teknik direktörlere büyük işler düşecek. Öncelikle hepsinin yabancı dil bilmesi gerekecek. Öyle ''tercüman söylesin ben Türkçe konuşurum.'' gibi bir durum kesinlikle olmayacak. Teknik direktör o duyguları futbolcularına geçirmek için yabancı dil bilmek zorunda kalacak.

14 yabancının olduğu bir takımı yönetecek yeterli kapasitede yerli antrenör olduğunu düşümediğimden ligde daha çok yabancı hoca, daha çok sorun yaşayan-kovulan yerli hoca gibi olaylar ile karşı karşıya kalacağız. 


Menejerlik ücretleri uçacak. Menejerler takımlara işe yaramayacak oyuncuları satacak. Bu oyuncular da ciddi sorunlar yaşayıp ayrılacak. Tabii bu oyunculardan biraz daha iyileri çıkarsa yine Anadolu kulüplerine ve alt lig kulüplerine gidip oranın kalitesini de arttırabilir. 


Tercüman açığı doğacak. Eğer imkanınız varsa hemen bir yabancı dil öğrenin ve kulüplere iş başvurusu yapmaya hazır olun.

İşi özetlersek iyi scouting sistemi olan  kulüpler bu kural sayesinde taş gibi takımlar kuracakken sadece menejerlerin ağzına bakan kulüpler ciddi borçlara ve ciddi kalitesiz yabancılar ile dolacak. 

Hiç yorum yok: