21 Haziran 2024 Cuma

Euro 2024 # 1


Euro 2024. Türkiye'nin mücadele ettiği turnuva 14 Haziran Cuma günü Almanya-İskoçya maçı ile başladı. Bloga ilk kez bir şeyler yazıyorum.

14 Haziran 2024 Cuma > Almanya ilk maç oldukça rahat bir futbolla 5-1 kazandı. İskoçya 10 kişi kalmasa ne değişirdi? Hiçbir şey. Almanya ilk maçtan iyi sinyaller verdi. 

15 Haziran 2024 Cumartesi > Gün Macaristan-İsviçre maçı ile başladı. İzlemedim. 1-3 İsviçre kazandı. 19:00'da ise İspanya-Hırvatistan maçı ile tv karşısına geçtim. İspanya 3-0 kazandı. Özellikle zaman zaman oynadığı futbol şahaneydi. Türkiye dışında en çok sevdiğim takım. Lamine Yamal'ın da hastasıyım. Günün son maçı da İtalya-Arnavutluk maçı. Kimse ne olduğunu anlamadan 0-1 oldu ancak İtalya etkili futbolla 2-1'e hızlı getirdi. Sonrası biraz daha rolanti şeklinde geçti.

16 Haziran 2024 Pazar > Polonya-Hollanda maçı ile tv karşısında yerimizi aldık. Klasik olarak keyifli Hollanda tribünü. Tamamen aynı renk. Turuncu. Buksa ile Polonya 1-0 öne geçti ancak yine de herkes Hollanda'nın bu futbolla geri döneceğini biliyordu. Weghorst ekranlara geldiği zaman bu maç girip gol atacağını herkes tahmin ediyordu. Slovenya-Danimarka maçında Eriksen'in gol atması film senaryosu gibi iş. 1000 küsür günden sonra oynadığı turnuvada yine gol atmayı başardı. Sahada yaşadıklarını söylemeye gerek yok. 1-1'lik skor maçın hakkıydı. Kapanış maçında ise İngiltere beklentilerin çok altında kaldı ancak yine de kazanmayı başardı. Tadic'i ilk 11 görmek isterdik. Bu kadroyla bu futbol olacak iş değil. İngiltere düzelmezse şampiyonluk hayal olur.

17 Haziran 2024 Pazartesi > Romanya-Ukrayna ile başladı gün. Romanya acayip bir futbol oynadı. Herkes mest oldu. Keyiflendi. Ukrayna ise beklentilerin çok altında kaldı. Stanciu'nun golü şahaneydi. 19:00'da Belçika-Slovakya maçını da izlemedim. Sonradan özete baktım. Lukaku neler kaçırmış öyle. Bazen böyle maçlar oluyor. Ancak bu maç belki de üst turlara gidişi engelleyecek. 22:00 maçında ise Fransa Avusturya'yı 1-0 yendi. Mbappe'nin karşı karşıya kaçırdığı gol ve burnunun kırılması günü önemli notlarıydı. Yine de beklentiler daha farklıydı. Fransa o gövde gösterisini yapamadı gibi.

18 Haziran 2024 Salı > Milli takımımızın günü. Türkiye-Gürcistan. Beklentiler çok daha fazlaydı. Ancak Türkiye yine de kazanmayı başardı. Çıkan kadro çok konuşuldu. Samet en çok eleştirilen isimdi maçın oyuncusu oldu. Arda oynayacak mı tartışmaları yapılırken yine olağanüstü bir gol attı. Kerem'in son dakika attığı gol çok önemliydi. Elbette 2 dk önce Samet'in kafayla çıkardığı top. Milli takım beni havaya soktu. Asla Galatasaraylı, Beşiktaşlı diye bakmıyorum. Kerem'in golünde bile havalara fırladım. Mert Müldür'ün golü ne güzeldi be. Ferdi hep iyi, Hakan Inter günleri gibi değil. Arda ve Samet maçın en iyileri. Diğer futbolcular ekstra yorumluk iş yapmadı. Tribünler çok çok iyiydi. Zaten o stadın farklı bir olayı var. Hep iyi oluyor tribün. Kazanarak başlamak çok güzel. İkinci maç Portekiz ile. Galibiyet gelirse başka bir şey konuşuruz ancak kaybetmemek de önemli. Yine tüm ülke tek yürek olacak. 22:00 maçında Portekiz geriye düştüğü maçta Çekya'yı son dakikalarda attığı golle 2-1 yendi. Pepe ve Ronaldo üst düzey futbola devam ediyor. Bernardo Silva izlemek beni çok mutlu ediyor. Golü atan Conceiçao 22 yaşında. Portekiz'e önemli bir katkı sağladı. Çekya iyi takım. Milli takımımızla oynayacağı maçı merak ediyorum.

19 Haziran 2024 Çarşamba > 16:00 maçında Hırvatistan ile Arnavutluk 2-2 berabere kaldı. Maçın son bölümleri acayipti. Savunma gücü yüksek Hırvatistan'ın 2-1 öne geçtikten sonra yaşadıkları gerçekten şaşırtıcı. İşler son maça kaldı. Elenme ihtimali var. Ya da çok zor bir eşleşme ile üst tura çıkış. 19:00 maçında Almanya ile Macaristan karşılaştı. İlkay damga vurdu. Almanya zaman zaman şahane oynadı. Hiç beklemediğim şekilde güven veriyorlar. Kupayı alırsa şaşırmam. Musiala yine izlemekten keyif aldığım isimlerden. Günün son maçında İskoçya ile İsviçre 1-1 berabere kaldı. Shaqiri'nin attığı gol inanılmazdı. 26 dakika 1-1 ile geçilen maç öyle bitti. Almanya garantiledi, İsviçre de çıkıyor.

20 Haziran 2024 Perşembe > Slovenya-Sırbistan maçıyla başladı gün ve oldukça iyi maç oldu. Ben keyif aldım yani. Tadic'ten daha iyi futbol beklerdim ancak arkadaşları sanki tanımıyor gibi davranıyor. Bazı iyi paslarını bile değerlendiremediler. Jovic tüm ihtimalleri son maça taşıdı. Yine İngiltere yine kötü bir maç. Danimarka ile 1-1 berabere kaldılar. Hocanın hamleleri, oynanan oyun gerçekten akıl almaz. Sezon içinde bu kadar iyi oynayan oyuncuların bu kadar silik kalmasını sadece yorgunluğa bağlayamayız. Hocasız oynasa daha iyi oynarlar. Günün son maçında ise İspanya bu sevilerde bu kadar iyi bir rakibe top göstermeden maçı kazandı. Yamal ve Nico uçuyor. Ortasaha oyuncuları şahane. İspanya şampiyonluğa yürüyor desek abartmış olmayız.

Turnuvada ne güzel goller atılıyor öyle. 

Oynanan 18 maçın 16'sını izlemişim. İş yerinde de maçları izleyebilmek iyi şans. Maç kaçırmam gibi duruyor artık.

Yıllardır Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası maçlarını takip ediyorum da Arjantin gibi tribünler görmedim. Burada da tezahürat anlamında çok iyi tribün yok. Coşku var ancak tezahürat ile tribün yapmak çok başka bir olay.

Tamamen dolu tribünler önünde, iyi statlarda, iyi zeminlerde, iyi hakem performanslarıyla, mücadeleci futbolcuları izlemek çok keyifli. Ekran başındaki en isimsiz maçta bile keyif alıyorum. Bu tarz turnuvaların varlığından mutlu oluyorum.

Turnuva tüm hızıyla sürüyor. 2.maçlar bittiğinde tekrardan buraya bir şeyler yazarım.

Yamal ve Arda'yı izlemekten mutluyum.

Turnuva açılış törenlerinin vasatlığı. Gereksizliği.

Almanya ulusal marşı ve Michael Schumacher. Benim için klasik.

Kevin de Bruyne elenmemeli.

Halil Umut Meler.

TRT iyi yayıncılık yapıyor ama bu reklam olayını çözmeli. Milli maçta tam üçlü anında reklama gidilmesi saçmalıktı.

10 Haziran 2024 Pazartesi

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Bir Kez Daha Ali Koç


Fenerbahçe Spor Kulübü Olağan Seçimli Genel Kurulu geride kaldı. Ali Koç bir kez daha Fenerbahçe Spor Kulübü başkanı oldu. Tebrik ederim. Hayırlı olsun.

Kongrede toplam 27.489 üye oy kullandı. 542 oy geçersiz sayıldı. Ali Koç 16.464, Aziz Yıldırım 10.483 oy aldı. Geçersiz oyların büyük kısmının iki adayı desteklemeyenlerin attığını biliyoruz.

2 gün boyunca kongreyi yerinde takip eden birisi olarak en çok ilgiyi Acun Ilıcalı gördü. Ali Koç için de Aziz Yıldırım için de her zaman tezahüratlar yapıldı. Aziz Yıldırım'ın camia tarafından hâlâ ciddi bir şekilde destek gördüğünü ve sevildiğini kongrenin her anında hissettik. Özellikle seçim günü insanlar fotoğraf çekilebilmek için yarış içine girdiler.

İlk gün Aziz Yıldırım'ın kürsü işgali yapması çok büyük rezaletti. Tribünlerden de gereken tepkiyi aldı. Ancak gitmesi kongrenin işleyişi açısından sağlıklı oldu çünkü Aziz Yıldırım'ın orada kalması ciddi kavgalara sebebiyet verirdi.

6 senede oldukça başarısız işler yapan Ali Koç'a şahsen bir kongre üyesi olarak oy verdim çünkü Aziz Yıldırım gibi insanların bir daha bu kulübü yönetmesini istemiyorum. Ancak elbette bu onu başarılı bulduğum anlamına gelmez. 22 Mayıs 2021'de yazdığım şu şu yazıda kısacası ''umarım ilk 3 senesi gibi hatalar yapmaz'' demiştim ancak ne yazıkki benzer şeyleri görmeye devam ettik. Yine bir şeyleri ummaktan başka çaremiz yok.

''İnandık sana, güvendik sana, yüzümüzü kara çıkarma'' tezahüratı oldukça anlamlıydı. Kongre üyelerinin büyük çoğunluğu Ali Koç'a bu tarz oy verdi. Elbette her iki adayın da ne yaparsa yapsın oylarını değiştirmeyecek kitlesi var. Bunu da yıkamayız.

Ben 6 senedir başarısız olmuş birisinin tezahüratlarla, meşalelerle destek görmesini doğru bulmuyorum.

Limonlu kek gerçeği.

Kongrenin sonunda Ali Koç ile Aziz Yıldırım'ın üyeleri selamlaması güzeldi, camianın görmek istediği bir andı. Ancak şahsen fazlasını beklemiyorum. Ben helalleşme seven birisi de değilim. Beni üzen insanları hemen affedemiyorum. 

Kongre üyesi olmaktan, statta bulunmaktan, sevdiğim insanları görmekten, kulüp için mücadele etmekten ve ilk kez bir kongrede oy kullanmaktan çok mutluyum. Hayatımda aldığım en doğru kararlardan birisi kongre üyesi olmaktır.

2021'de dediğim gibi; Kazanan bu kez Fenerbahçe olsun.

2 Haziran 2024 Pazar

Jose Mourinho Fenerbahçe'de


“Sizin hayalleriniz benim hayallerim.”

Jose Mourinho Fenerbahçe'de. Açıkcası Mourinho'nun bir gün Fenerbahçe'nin başına geçeceğini hiç düşünmemiştim. Beklemiyordum. Sürpriz oldu. Çok sevindim. Futbol tarihinin en büyük figürlerinden birisini Fenerbahçe'nin başında izleyeceğim. Taktikleri, demeçleri, sahadaki duruşu ile beraber her anını büyük bir keyifle takip edeceğim. Başarılı olur ya da olmaz noktasında değilim. Sadece andan keyif alıyorum ve Mourinho'yu Fenerbahçe başında göreceğim ilk maçın hayalini kuruyorum. Açıkcası özellikle Barcelona ile rekabet ettiği dönem yaptıkları ile beraber hiç hoşlanmadığım bir insandı. O dönem sevmiyordum. Ancak sonrasında yaptıkları, demeçleri ile beraber çok daha fazla saygı duydum. Keşke Göksel de bu anları görebilseydi...