7 Aralık 2012 Cuma

Fenerbahçe, Uefa, Rotasyon, Puan, Mönchengladbach























Fenerbahçe'nin üst üste gidemediğim 3.maçı, yıllar önceye geri döndük, eskiden arada maça giderdik, genelde tv başında izlerdik, yine o dönemler, gerçi bu sefer daha farklı, cebimde kombine var, ama maçlara belli sıkıntılar nedeniyle gidemiyorum.

Bu akşam oynanan maç, havanın yağmurlu olması, deplasman tribününün tamamen dolu olması ile beraber statta izlemekten en çok zevk aldığım maçlar kategorisinden. Orada sadece bu yüzden bile olmak isterdim. Neyse...

Sahaya çıkan kadro nefis, Türk futbolu için unutulmaz gecelerden, Avrupa maçı yapıyorsun ancak sahaya çıkan kadro haftasonu lig maçına göre sadece 1 oyuncu aynı kalarak oluşmuş; Mehmet Topal. Diğer 10 isim değişik, içlerinde hiç oynamayan Bienvenu, 17 yaşındaki Recep Niyaz var, tabii bunun yanında Krasic, Egemen, Stoch gibi üst düzey kabul edilebilecek oyuncular da var. Ama genel olarak bir arada oynamayan oyuncular.

Mücadele başlıyor, sahada birbirini tanımayan, birbiri ile anlaşamayan, mücadele etmekten kaçınan oyuncular topluluğu. Takımda elle tutulur oyuncu sayısı az. Rahat izleriz, stres yok, heyecan yok diyoruz, 28.dk 0-2'yi görünce tadımız kaçıyor, neden böyle diyoruz, sahada 0-2'ye rağmen gayret göstermeyen oyuncular. İnsan sinirleniyor.

Aykut hoca için günlerce rotasyon yapsın diyorduk, yaptı ama bunu bir daha böyle yapmasın, Fenerbahçe'de olmadığını Türkiye kupası maçında ve bu maçta net şekilde gördük. Rotasyonu bundan sonra Göztepe maçında yaparız ama 5-6 oyuncu ile yapalım, sahaya direkt 11 farklı oyuncu ile çıkmayalım, kadroya giremeyen oyuncuları üst düzey oyuncular ile oynatarak daha çabuk takıma alışmasını, daha iyi oynamasını sağlayalım. Direkt geri dörtlüyü değiştirmeyelim, Bekir-Egemen-Gökhan-Özgür yapalım mesela, aynı şekil ortasaha, forvette yapamayız, her maç Sow oynamalı.

İkinci yarıya başlıyoruz yine ortada bir şey yok, can sıkıcı, maç bitiyor, sahada ruhsuz oyuncular.

Recep Niyaz, Özgür gibi isimlere yoğun eleştiriler de geliyor maçtan sonra. Ama çok ağır eleştiriler yapıyorlar. Recep ve Özgür gibi isimleri klasik olarak her maç oynayan isimlerin arasına yerleştirip görmek lazım. % 100 eminim performansları kesinlikle daha iyi olur. Çünkü bu iki genç oyuncu belli kalitesi, belli top bilgisi olan futbolcular. Gerçi bu tüm takım için geçerli, bu oyuncuları sezon içinde böyle kadro ile değil, as kadro ile de görüp, değerlendirmek lazım.

Takımın en iyisi dediğimiz Stoch'un oyundan çıkışı, sinirlenişi ve eldivenleri atışı. Aykut hocaya saygısızlık olarak değerlendirenler ve hatta takıma bir daha girmesin diyenler. Bence yanlış düşünüyorlar. Sahada o ana kadar takımın en iyisi, en isteklisi olan Stoch'un yerine koyun kendinizi, zaten normal zaman oynayamıyorsunuz, oynadığınız maçta herkesten çok çırpınırken çıkıyorsunuz, insan robot değil, orada tepki verir, sonradan özür dilerse hocadan olay da kapanır. Aykut hocanın zaten futbolcu ruh halinden anlayabileceğine inanıyorum.

Tribünler de kendi halinde, 0-1 olunca omuz omuza, 0-2 olunca sensiz ben nefes alamam, buralarda hiç duramam, 0-3 olunca rakiplere küfürler. İlginç. Fenerbahçe tribünleri de formsuzdu.

Gelelim puan başlığına, Fenerbahçe Uefa'da 32.640 puanla 64.sırada, üstümüzde tam 63 takım var, yani Fenerbahçe hedeflediği yerden çok uzakta, futbol konusunda çok geride. Her sene zor takımlarla karşılaşıyoruz, acaba seri başı olacak mıyız, olmayacak mıyız diyoruz? Ama bunun için çaba da harcamıyoruz, Fenerbahçe, Manchester United ve Barcelona gibi değil. Uefa puanlarına çok ihtiyacı var, bu akşam maçı kazansak sıra atlayacaktık, bundan sonraki seneler için avantaj yakalamaya devam edecektik. Olmadı, yaptığımız rotasyon olur ama sahada mücadele etmeyen oyuncu olamaz, çıkıp orada Fenerbahçe'nin geleceği için daha çok mücadele etmek zorunda. Bu küçümsenecek bir konu değil, rekorlar belki önemli değil ama bu puanlar çok önemli. İnşallah bundan sonra sahaya çıkacak herkes-zaten artık rotasyon olacak maç yok- tüm etkenler ile her şeyin farkına varır ve sahada öyle bir mücadele sergiler.

Sonuç olarak Fenerbahçe bir ust tura yükseldi ve artık rakibi bekliyoruz. 20 Aralık Perşembe günü çekilecek kura öncesi de bloga bir yazı gireriz, Atletico Madrid'i çekmeyelim de...

Hiç yorum yok: