26 Haziran 2016 Pazar

Euro 2016 Notları # 14

Euro 2016'da heyecan kaldığı yerden devam ediyor. Gün İsviçre-Polonya maçı ile başladı. İlk yarısı Polonya'nın hakimiyetinde geçen bir maçtı. Blaszczykowski'nin 39.dk attığı golle beraber Polonya öne geçti. 2.yarı ise bambaşka bir İsviçre vardı. 2.yarı başlangıcı ile beraber Polonya kalesine yüklenen ancak bir türlü aradığı golü bulamayan bir İsviçre. Ancak dakikalar 82'yi gösterirken sadece bu turnuvanın değil, sadece Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinin değil, geçmişten günümüze tüm turnuvalarda atılmış en güzel gollerden biriyle turnuva boyunca pek istenileni veremeyen Shaqiri sahneye çıktı ve olağanüstü bir golle skoru 1-1'e getirdi. Bu golden sonra uzatmalar ile beraber oyunun mutlak hakimi olan İsviçre olmasına rağmen son söz penaltılarda söylenecekti. Penaltılarda Polonya son zamanlarda gördüğüm en güzel vuruşları yaparak ve Xhaka'nın da kaçırmasıyla beraber kazandı ve çeyrek finale çıkma başarısı gösterdi.

Polonya Lewandowski'nin bu kadar kötü oynadığı turnuvada çeyrek finale çıkma başarısı gösterdi.

Polonya hocasının ilk oyuncu değişikliğini 101.dakika yapması tuhaftı. Sonuçta kazanan haklıdır.

Portekiz maçında işleri zor.

Galler yoluna emin adımlarla devam ediyor. Sadece ilk yarısını tam konsantre ile izleyebildiğim maç futbol kalitesi açısından pek istenileni vermemişti. 

Bale çok iyi frikikçi oldu. Attığı frikik golleri dışında tüm frikiklerin kaleyi bulması ciddi bir başarıdır. Real Madrid'de friklerin başına Ronaldo harici geçecek bir isim varsa bu Bale'dir.

Golde yine Bale'in katkısı var. McAuley kendi kalesine atarken ortayı Bale yaptı. Bu golü iftar için gittiğimiz restoranda izleyebildim. Böyle büyük turnuvalar bu açıdan da keyifli oluyor. Maç anında nereye giderseniz gidin bir tv'de maça denk geliyorsunuz.

Galler çeyrek finale çıktı ve rakibini bekliyor. Macaristan-Belçika galibi ile oynayacak.

Kağıt üstünde çok daha iyi geçmesi bekleniyordu. Bir tarafta gruplardan zor çıkan Portekiz, diğer tarafta gruplarda şov yapan Hırvatistan. Böyle anlarda genelde zor çıkan rahat çıkan takımı geçer ve yoluna devam ederdi. Burada da öyle oldu. Uzatma bölümünün sonunda Quaresma'nın golüyle kazanan Portekiz çeyrek finale yükseldi.

Mücadele boyunca iki takım da çok iyi savunma yaptı, müthiş saha içi yerleşiminde bulundu. Eksik yakalanmadı, açıkları kapattı, kademelere doğru girdi. Maç öncesi derslerine de iyi çalışmışlar. Özellikle etkili oyunculara adım attırmadılar. Belki pozisyon anlamında vasat bir maçtı ancak teknik taktik açıdan da oldukça iyiydi. Zaten dolu tribünler önünde oynanan, iyi hakemin olduğu, iyi oyuncuların olduğu bir maça ''Berbat, çok kötü'' gibi şeylerle eleştirmek bana tuhaf geliyor. 

Vida çok acayip oyuncu, defansta işini kusursuz yapıyor, gol pozisyonlarında da bir şekilde işin içine dahil oluyor. Portekiz'in golünde hatası var belki ama o dakikada o kadar yorgunluktan sonra pek de kızacak durum olmaz sanırım.

Golde Ronaldo'nun pas vermemesine şaşırdık mı? Hayır. Pası verse Quaresma boş kaleye atacaktı ama o kaleye vurmayı tercih etti. Neyse ki top Quaresma'nın önüne düştü.

Golde Nani'nin Ronaldo'ya pası çok iyiydi.

Cedric Perisic'i sahadan sildi. Perisic de turnuvanın en iyi adamlarından biriydi bu maça kadar.

Böylesine bir jenerasyon bu turnuvada da hedefe ulaşamadı. Özellikle Rakitic, Modric, Perisic gibi isimlere yazık oldu. 2018 Dünya Kupası son şansları olur. 

Portekiz de bir şekilde yoluna devam etmeyi başardı. Çeyrek finalde Polonya ile oynayacaklar. Eleme ihtimalleri de çok yüksek, finale kadar gitme ihtimalleri de.

Euro 2016'da heyecan 3 maçla devam ediyor. Günün programı;

16:00 Fransa-İrlanda TRT 1
19:00 Almanya-Slovakya TRT Spor
22:00 Belçika-Macaristan TRT 1

Hiç yorum yok: