4 Mayıs 2015 Pazartesi

Bisiklet Turu Üzerine


Pazar günü Alanya'dan başlayan bisiklet turu dün İstanbul'da sona erdi. Geçmiş sezonlar olmadığı kadar takip ettiğim tur boyunca dikkat çekenleri kendi halimde yazmak istedim.


Öncelikle bisiklet iyi ve zor bir spordur. Varol Döken her ne kadar ''Yapma imkanın olan bir şeyi yapmayıp, izlemek çok saçma'' dese de ona katılmadığımı söyleyerek başlayayım. Bisiklet iyi bir spor olmanın yanında çok da zor spordur. Sporculara saygı göstermek lazım. Gerçi Varol Döken saygı gösteriyor.

Alanya etabı ile başlayan turu özellikle hafta içi çalışma saatlerine denk geldiğinden çoğunluk olarak TRT Spor'dan takip etmek zorunda kaldım. Zaman zaman oldukça iyi bilgiler verilen TRT Spor yayınında zaman zaman da insanı sıkan gelişmeler yaşanmadı değil. Özellikle sürekli ''takım elbiseliler'' konuşmaya başlayınca insan ister istemez sıkılıyor. Her 15 dakikada bisikletçilerin geçtiği ilin belediye başkanı, yetkilisi çıkıp o yeri anlatıyor. Onu zaten yorumcu olan Feyzi Açıkalın gayet iyi şekilde yaptı. Buna bu kadar gerek yoktu. 


TRT Spor yorumcusu Feyzi Açıkalın ve Levent Özçelik zaman zaman bisiklet turundan ziyade olayı Türkiye tanıtım reklamına da getirmedi değil. Bunun ölçüsünü iyi ayarlamak lazımdı. 

TRT Spor'un tam tersi Eurosport'da ise oldukça kaliteli yayınlar yapıldı. Mesela İstanbul etabında halktan bisiklet sevdalılarının yan yolda bisikletçilerin yanında pedal çevirmesine TRT Spor ''Gayet kötü, böyle yapmamalılar'' derken, Eurosport ''Çok güzel görüntüler'' diye mantıklı yorum yapıyordu.

Parkurlar oldukça güvenli şekildeydi. Etaba giren kamyon dışında İstanbul'a kadar pek sıkıntı yaşanmadı diye hatırlıyorum. Ancak İstanbul'da geçen sezonlardan farklı yere gittiğinden pek güvenlik sağlanamadı. Özellikle insan trafiğinin yoğun olduğu, çalışmaların devam ettiği Çatladıkapı mevkiinde sporculara 10 tur attırmak pek mantıklı karar değilmiş. Elleri cebinde karşıdan karşıya geçen insanlar, parkura bir kaç kez giren köpekler - birinde yarış lideri Rebellin yarış dışı kaldı - , üç tekerlekli tezgah bisikletleri derken sporcular hem iyi tempo yapamadı hem de zaman zaman çok zorlandı. Böylesine zor bir yerde 10 tur attırmaktan ziyade direkt karşıya Caddebostan tarafına geçilse daha iyi olabilirdi.

Ve gelelim son güne. Ülke gündemine gelen olaylara. Recep Tayyip Erdoğan'ın ödül törenine gelmesi konusunda diyecek tek bir şey yok. Daha önceki senelerde ''Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ama Cumhurbaşkanı gelmiyor. Bu skandal hareket.'' diyenlerin şimdi de sesini çıkarmaması lazım. Ancak olay yaşanan olağanüstü durumlardan, korumalardan dolayı kaynaklanıyor. Böylesine bir spor merkezinde kürsüde, etrafta silahlı adamlar görmek istemiyorum(z). İnsanların takıldığı mesele bu. Korumalar Cumhurbaşkanı gelmeden önce her yeri didik didik aramışlar. Takım çalışanlarının çantalarını, basın mensuplarını. Bunları istemiyor oradaki insanlar. Başka bir konu insanlar böylesine bir günde herhangi bir siyasetçinin konuşma yapmasını da istemiyor. O siyasetçinin 1.lik kürsüsüne çıkmasını değil, Akif Çağatay Kılıç gibi sporcuların yanında durmasını istiyor.

Yaşanan olay nedeniyle tüm Türkiye bisiklet turu yapıldığını tur bittiği gün öğrenmiş oldu. Haber kanalları, gazeteler, twitter herkes bu konuya değindi.

Tüm hafta boyunca programı sunan kadın yerine son gün Cumhurbaşkanı geliyor diye ülkenin milli spikeri! Ertem Şener'in sunması da özellikle o kadına büyük ayıptır. Ertem Şener'in bir spiker olarak bunu kabul etmemesi gerekirdi. Tabii Ertem Şener'den bahsediyoruz. Koşarak gitmiştir.

Turun etap kazananları sırasıyla Cavendish, Cavendish, Rebellin, Greipel, Modolo, Bilbao Lopez Armentia, Cavendish ve Mas Bonet oldu. Özellikle 43.yaşındaki Rebelli'nin performansı takdiri hakediyor. Takımların sprintci'yi hazırlaması da benim en hoşuma giden olaylardan birisi. Resmen büyük bir iş yapıyorlar. Çok teknik taktik bilmiyorum.

Tüm hafta boyunca turu takip eden biri olarak 51.Bisiklet Turu genel anlamda oldukça başarılı geçtiğini söyleyebilirim. Türkiye'nin ne kadar güzel bir ülke olduğunu da ekranlara gelen görüntülerde bir kez daha anlamış olduk.

‪#‎TUR2015‬ Genel Klasman:1- Kristijan Durasek2- Eduardo Sepulveda3- Jay McCarthy4- Alex Cano5- Serge PauwelsMayolar:GK: Kristijan DurasekTakım: Caja RujalSprint: Mark CavendishTırmanış: J. P. Valencia

1 yorum:

varol döken dedi ki...

Bisiklet bakkala gitme aracıdır (İsmail Balal)

Katılıyorum (ben)